Judici estrany. L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar tres universitaris, acusats de voler llençar un artefacte químic amb la inscripció Puta España a la policia durant el Consell de Ministres, que es va celebrar a Barcelona, el 21 de desembre de 2018. La Fiscalia va realitzar primer l’escrit d’acusació contra el jove que va ser detingut amb una ampolla de plàstic amb salfumant a la motxilla, Esteban, a qui demana 6 anys i 10 mesos de presó pels delictes de tinença de material explosiu (4 anys), conspiració per atemptar contra agents de la policia (2 anys) i resistència (10 mesos). Després, la fiscalia va ampliar l’acusació a altres dos joves, que van detenir 2 anys després en identificar-los a través d’un xat de Telegram, i a qui els demana, provisionalment, 6 anys de presó, pels primers dos delictes, segons s’ha conegut aquest dilluns durant el judici. Esteban només ha contestat a les preguntes de la seva advocada i ha assegurat que ell anava sol aquell dia per Barcelona, i que va ser detingut pels Mossos. Res li ha preguntat si duia un artefacte a la motxilla ni la seva intenció. Els altres dos acusats, Ignasi i Enric, han assegurat -en contestar només als seus advocats- que en el xat parlaven de sortides, de les parelles i que si van dir de fer alguna acció era en "to burleta". Cap prova més hi ha contra ells dos.

En l’escrit d’acusació, el fiscal sosté que Esteban duia a la motxilla "una botella de plàstic amb àcid clorhídric en solució aquosa, embolcallada amb paper d’alumini i la inscripció de Puta España", que -segons afegeix- pot causar “cremades químiques de gravetat”. A més de l’ampolla, la Fiscalia indica que se li va trobar una caixa metàl·lica que contenia 16 boles de paper d’alumini i 20 claus i xinxetes. En el judici, quatre agents dels Mossos d’Esquadra, que el van detenir a Via Laietana, han confirmat que li van trobar aquesta ampolla i el material, que popularment es coneix com a còctel McGiver. Un caporal que va custodiar Delgado ha assegurat que el jove  “estava tranquil” i  que li va admetre que dins l’ampolla hi havia “salfumant”, i van avisar els agents Tedax. Ha afegit que a la motxilla també portava unes ulleres, guants i roba per canviar-se. Dos agents dels Tedax han afirmat que a l'ampolla hi havia àcid, el qual en contacte amb el paper d’alumini reacciona “molt ràpid”, i podria provocar un “soroll molt important, els claus sortir disparats i les restes d’àcid, cremades greus”. 

Identificats per un xat de Telegram

L’instructor dels Mossos que va analitzar el telèfon mòbil d'Esteban, amb autorització judicial, ha detallat en el judici que li van analitzar el WhatsApp i el Telegram, on va descobrir un xat uns deu dies abans del Consell de Ministres, amb cinc usuaris, i que van identificar als tres acusats, els quals ha assegurat que “tenien predisposició i es van concertar” per fer un artefacte i llançar-lo en el Consell de Ministres: “Brian i Enric farien l’acció i Ignasi vigilaria.” En el judici, no s'ha detallat cap prova més sobre la voluntat dels acusats ni d'on volien posar l'artefacte, ni s'hi anava dirigit contra la policia, com sosté la Fiscalia.

La cadena de custòdia, qüestionada

A l’inici de la vista, l’advocada d'Esteban, Montserrat Salvador, ha demanat la nul·litat del procediment, en assegurar que s’ha fet una investigació “prospectiva” perquè el jutge instructor va permetre la intervenció del mòbil del jove, des del qual es van deduir algunes de les seves afirmacions a través del WhatsApp i de Telegram. Salvador també ha sostingut que es va trencar la cadena de custòdia de l’ampolla de plàstic que es va agafar de la motxilla de l’acusat, el líquid del qual -ha precisat- es va dipositar en una ampolla de vidre, i que en els informes, els agents dels Mossos varien les mides de l’ampolla. El president del tribunal de la secció 3a de l’Audiència de Barcelona, Eduardo Navarro, ha afirmat que aquestes qüestions es valoraran en sentència.

Esteban va ser detingut quan una manifestació contra el govern espanyol anava de Via Laietana cap a mar, on hi havia força controls policials, ja que el Consell de Ministres se celebraria a la Llotja de Mar. Un caporal de la Brigada Mòbil que el va tenir ha explicat en el judici que en fer el control, passada la plaça Urquinaona va veure que el jove va fer un gest estrany, el va fer aturar, va intentar fugir i, al final, el va detenir, amb un altre agent de la Brimo, i el va portar a la zona de custòdia perquè l’escorcollessin i li van trobar el material. El judici continua demà, dimarts, amb les conclusions, és a dir, si el fiscal manté les elevades penes de presó que els demana inicialment, i els informes.