Les protestes ciutadanes contra el Consell de Ministres que el president socialista Pedro Sánchez va traslladar a Barcelona, el 2018 per escenificar la pau amb Catalunya, torna als jutjats.  L’Audiència de Barcelona jutja un home, a qui la fiscalia demana 6 anys i 10 mesos de presó, per dur a la motxilla una botella amb àcid clorhídric embolicada amb una inscripció que deia Puta España, que -segons sosté- es volia llançar cap a la policia. La secció 3a de l’Audiència de Barcelona jutjarà a aquest acusat a partir del pròxim dilluns, 24 d’octubre.  L’Audiència de Barcelona i la sala d’apel·lacions del TSJC han absolt almenys a mitja dotzena de joves que van participar en les manifestacions de rebuig a aquell Consell de Ministres perquè no es va demostrar la seva participació en els delictes de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat que se'ls imputaven.

Els fets van passar el matí del 21 de desembre de 2018, amb els voltants de la Llotja de Mar de Barcelona, on es va celebrar el Consell de Ministres, blindada. Les protestes es van concentrar a l’avinguda Paral·lel i també a la Via Laietana. Segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia, agents dels Mossos del dispositiu de seguretat de la zona van veure l’acusat que va accelerar el pas i va començar a córrer cap a la plaça Urquinaona. El van fer parar, es va resistir “agressivament” i “donant cops”, fins que el van retenir.  A la motxilla, s'assegura que li van trobar "una botella de plàstic amb àcid clorhídric en solució aquosa -que és molt corrosiu- embolcallada amb paper d’alumini i la inscripció de Puta España", que -segons afegeix i pot causar cremades químiques de gravetat.

Què és un còctel McGiver?

A més del còctel químic, la fiscalia indica que se li va trobar una caixa metàl·lica que contenia 16 boles de paper d’alumini i 20 claus i xinxetes que “es volia tirar als agents policials”, sense donar més detalls. S'hi afegeix que altres dues persones vigilaven l’entorn, i que també van ser investigades pel jutjat d’instrucció 16 de Barcelona, tot i que no seran jutjades en aquest procediment. La Fiscalia exposa que tot el material trobat, convenientment utilitzat, podria donar com a resultat a un còctel químic, conegut com a còctel McGiver. Hi explica que es fa servir la botella com a recipient, es posen al seu interior les boletes de paper d’alumini que es barregen amb l’àcid i es tapa amb un tap. L’àcid i les boletes interaccionen i en una reacció exotèrmica violenta produint-se l'alliberació d’hidrogen, es pot produir una explosió. El líquid que cauria un cop trencada l'ampolla podria produir cremades químiques a qualsevol persona que entrés en contacte amb ell, alerta la fiscalia.

 Per tot això, la fiscalia acusa el detingut d’un delicte de tinença d’artefacte de substàncies explosives, en condició de promotor, pel qual li demana 4 anys de presó; un delicte de conspiració per a cometre un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat, per al qual li demana 2 anys de presó, i finalment l’acusa d’un delicte de resistència contra agents de l'autoritat, amb la pena de 10 mesos de presó. És a dir, un total de 6 anys i 10 mesos de presó. En el judici, s’han citat com a pèrits a agents dels Mossos de la Unitat Central de Laboratori Químic i agents de  l'àreaTedax.