El conseller Miquel Buch ha donat avui la xifra d'investigacions que han obert els Mossos l'últim trimestre sobre atacs i incidents d'ideologia política. Les dades inclouen tant atacs feixistes com accions dels CDR. En els últims tres mesos n'hi ha hagut 178. Buch manté que baixen perquè des del maig fins al juny ha anat disminuint el nombre. Al maig n'hi va haver 93, al juny 52 i al juliol 33. La majoria són al Maresme i al Bages. Però no es poden contrastar amb les de l'any passat perquè Interior no les ha facilitat.

Tampoc s'ha fet públic el nombre d'identificats ni s'ha concretat quines investigacions són per atacs feixistes amb lesions i amenaces i quins d'accions dels CDR per desordres públics.

Miquel Buch ha estat molt clar: "Ningú és impune. Es persegueix a totes i cada una de les persones que manlleven la llibertat ideològica. Ningú d'aquest país trepitjarà ningú, els perseguirem". Però el conseller qualifica els atacs més radicals de "fets puntuals".

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha fet una petició a l'estat espanyol en nom de la consellera de Justícia, Ester Capella, que havia de venir a la roda de premsa però ahir a última hora de la nit va anul·lar la seva presència, jutjats especialitzats en delictes d'odi. El conseller ha dit que des de la Conselleria de Justícia es posaran totes les facilitats perquè estiguin actius al més aviat millor, però que cal que els creï el Ministeri de Justícia

Buch ha explicat que els Mossos treballen en dues línies operatives: la prevenció i la investigació dels fets. I que tot i que els últims tres mesos han anat baixant, Buch es manté en la idea que "són notoris i tenen un relleu mediàtic important".

Des del mes d'octubre fins ara, el mes amb més fets és el maig, amb 93. És a partir d'aquest moment que els Mossos decideixen comptabilitzar aquest tipus d'accions. Entre elles hi ha l'escridassada a Pablo Llarena aquest cap de setmana o els atacs feixistes a Manresa i Verges. No discriminen entre ideologies i donen curs a totes les investigacions identificant els agressors o participants en les accions i cursant les diligències als jutjats.

Una part d'aquestes diligències van per la via penal i unes altres per la via administrativa. 

Buch assegura que no hi ha moviments organitzats d'extrema dreta com havia passat feia anys o com passa altres territoris. Que es tracta de casos puntuals i que en alguns fets els agressors repeteixen.

El conseller ha volgut donar un missatge contundent: "Qui traspassi la línia vermella en la ideologia política es trobarà el Departament d'Interior, els Mossos i totes les eines democràtiques".