Els Mossos d'Esquadra no van retirar la pancarta contrària al rei Felip VI durant els actes d'homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A de Plaça Catalunya perquè "no posava en perill" ni béns ni persones. Així ho ha afirmat el director general de la Policia, Andreu Martínez, en una carta en què respon la petició d'informació que va fer la delegació del govern espanyol el mateix dia de la commemoració.

D'altra banda, des de la Direcció General de la Policia també s'ha indicat a la delegació que sobre la qüestió de si la pancarta tenia els permisos necessaris cal adreçar la pregunta a l'Ajuntament de Barcelona, que és qui té la competència sobre la matèria.

A la missiva, Martínez recorda que el dispositiu de seguretat conformat per diferents cossos policials va "plantejar la conveniència" de retirar la pancarta, i que es va fer "alguna actuació preliminar". De fet, el director general, que adreça la carta a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, li recorda que ella mateixa ho va poder comprovar, atès que, segons li recorda, era a l'indret la matinada del 17-A, durant les actuacions.

Però Martínez afegeix que atesa la "ubicació" de la pancarta i un cop constatat que la instal·lació "no posava en perill, pel seu risc de caiguda immediata, la seguretat dels béns ni de les persones", la Direcció General de la Policia "va prendre la decisió" de no retirar-la i d'adoptar "les mesures de seguretat preventives necessàries".

En aquest sentit el director general explica que es va implantar un perímetre de seguretat amb tanques i amb presència policial que "va garantir en tot moment el normal desenvolupament de l'acte". Martínez també subratlla que "no es va produir cap incident rellevant que pogués comprometre la seguretat de l'acte ni dels assistents".

Finalment, sobre la qüestió de si el rètol tenia permisos, la Direcció General de la Policia indica que es va comunicar la seva existència a l'Ajuntament de Barcelona, perquè determinés si tenia l'autorització corresponent com a administració competent.