Un equip de muntanya dels Mossos d'Esquadra ha accedit a aproximadament les 5 de la matinada d'aquest divendres al número 9 de la plaça de Catalunya de Barcelona, on un grup d'activistes hi ha penjat una pancarta anònima contra Felip VI, on s'ha de l'homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Tot i que l'operació s'ha interpretat com un intent de retirada, la versió oficial dels Mossos és que agents de muntanya s'han despenjat des del terrat per comprovar-ne la seguretat, segons ha afirmat el president de la Generalitat, Quim Torra. La pancarta continua lluïnt sobre el centre de Barcelona. Segons ha assegurat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, els Mossos haurien rebut una "contraordre" a les sis del matí per no treure la pancarta. Un cop retirat l'operatiu policial, els activistes han tornat a l'edifici per tornar a posar bé la pancarta, que havia quedat rebregada.

pancarta contra rei 17a placa catalunya europa press

La pancarta durant la nit / Europa Press

La pancarta -que ocupa quatre finestrals de l'immoble d'una propietat privada- mostra un retrat del monarca de cap per avall amb el missatge 'The spanish King is not welcome in the catalan countries' (El Rei d'Espanya no és benvingut als Països Catalans).

Durant part de la matinada, abans del intent de retirada, s'ha vist la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, observant la façana al costat d'altres persones, igual com feia a uns metres la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, al costat de col·laboradors seus -Paluzie s'ha quedat fins al principi de la retirada de la pancarta, en suport als activistes.

El secretari nacional de la ANC Adrià Alsina havia tuitejat minuts abans de les 4 que els independentistes que van penjar la pancarta seguien dins de l'edifici.

La pancarta havia estat desplegada a última hora de dijous a l'últim pis, de manera que era visible des de la plaça on els Reis, al costat dels presidents del Govern espanyol i de la Generalitat, Pedro Sánchez i Quim Torra, han recordat les víctimes dels atacs del 17-A.