Llaç groc i escut de la Generalitat a la solapa de l'americana. Són les dues insígnies que ha escollit la nova consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó per la seva primera compareixença davant dels mitjans de comunicació. I com era d'esperar, la immensa majoria de les preguntes que ha hagut de respondre han estat en relació a la polèmica de la setmana passada entorn a la presència de símbols a les dependències de la Generalitat

Meritxell Budó - Sergi Alcàzar

La consellera venia previnguda. "Mentre uns segueixen obsessionats amb el groc, la nostra obsessió és seguir defensant fermament la defensa de la llibertat d'expressió i dels drets fonamentals", ha repetit en més d'una ocasió. I ha afegit que totes aquestes "polèmiques són una maniobra de distracció de l'opinió pública" per no posar el focus en el "judici farsa". Budó ha evitat fer autocrítica sobre la gestió estratègica del conflicte i ha afirmat que la "determinació del Govern és seguir permetent que tots els treballadors públics es puguin seguir manifestant, l'espai públic no ha de ser neutral".  

"Al Govern no posem ni traiem llaços"

Sobre l'enrenou suscitat arran de l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que van anar a diverses escoles a retirar llaços grocs, la portaveu de l'executiu ha explicat que "el percentatge de centres educatius afectats va ser molt menor, només hi va haver problemes en 7 de 2.600 centres", ha dit. I ha explicat que "s'estan revisant les actuacions" que es van dur a terme per part de la policia catalana. 

Budó també ha volgut deixar clar que "des de Govern no posem ni traiem llaços, es deixa fer als treballadors i treballadores" i que si es van treure les pancartes va ser per indicació de la Junta Electoral Central. En qualsevol cas, preguntada per la inestabilitat de l'executiu Torra, ha assegurat que no preveu eleccions immediates. 

Querella contra la JEC, aquesta setmana

En relació a les querelles anunciades la setmana passada, encara estan pendents de materialitzar-se. Segons el Govern, al llarg d'aquesta setmana es procedirà a presentar la que el president Quim Torra va anunciar divendres contra la JEC. El president tampoc no ha rebut encara notícies de la Fiscalia, que va fer públic que el denunciaria per desobediència. 

Pla de contingència per seguir governant

A la reunió de Govern d'aquest dimarts s'ha acordat també preparar un pla de contingència "que permeti seguir amb les accions del govern" en pròrroga pressupostària. En aquest sentit, Budó ha explicat que "aquest pla depèn del finançament de l'Estat, dels 7.000 milions de recaptació extra que va anunciar la ministra d'Hisenda". I ha avançat que es reclamarà aquesta partida, que s'ha de repartir proporcionalment entre les autonomies. 

Meritxell Budó - Sergi Alcàzar