Els Mossos d'Esquadra han fet 5.938 detencions des del 25 d'octubre fins ara, durant el toc de queda.

Un 83% d'aquestes detencions han estat per causes penals i un 17% tenien requeriments judicials. La policia ha pogut detenir gairebé 1.000 persones que estaven buscades per la justícia durant el tram de les 22 h fins a les 6 h. I és que el fet que els carrers estiguin buits ha visibilitzat aquest tipus de persones buscades per la justícia.

A  més, s'han aixecat 133 actes durant el confinament nocturn, 139 per infraccions per saltar-se el confinament comarcal i 29 per infringir altres mesures.

Tot això ho han explicat els Mossos durant la roda de premsa en què s'han exposat les noves mesures Covid-19 i l'aixecament de bona part de les restriccions.

La policia manté 400 controls diaris a les principals vies catalanes i els controls que ja hi havia a les entrades i sortides de Catalunya, entre els quals n'hi ha en diversos mitjans de transport com el tren.

Mossos controls AVE Covid ACN

Controls als accessos a l'AVE / ACN

Sobre la mobilitat, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que els controls de trànsit s'adaptaran a les noves mesures i recorda que cal portar una declaració d'autoresponsabilitat: "En un control de trànsit s'haurà de portar una declaració d'autoresponsabilitat on es justifiqui el motiu del desplaçament. El control pot demanar si les persones són de la mateixa bombolla"

El conseller d'Interior ha remarcat que encara cal un "cert control" i que cal una "obertura lenta que cada cop porta a la tranquil·litat". Miquel Sàmper ha evitat parlar de normalitat.

El confinament comarcal s'aixeca, però amb limitacions, i per això cal el certificat d'autoresponsabilitat i una mobilitat en casos justificats com ara visitar persones que integren la bombolla de convivència i reunions i trobades familiars i socials.

Obertura lenta

La setmana passada el Procicat ja va permetre una certa flexibilització buscant, precisament, "donar aire" amb l'obertura continuada de bars i restaurants fins a les 17:00 hores. A més, també es va recuperar la presencialitat a les universitats en un 30% i es va ampliar l'edat de les extraescolars. 

Avui les restriccions s'aixequen per als comerços no essencials i mercats de cara al cap de setmana. S'amplia fins a 800m2 la superfície per a les àres comercials que poden obrir, tot i mantenir el 30% de l'aforament, i la cultura pot començar a agafar aire, també. S’aixeca la suspensió de gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals i la cultura popular i tradicional tornarà al carrer, sempre que sigui estàtica.