Els Mossos d'Esquadra busquen tres persones per presumptament ser les autores d'unes pintades que van aparèixer a la seu nacional del PSC, al carrer Pallars de Barcelona, i que acusaven el partit de transfòbia.

Concretament, les pintades van aparèixer el passat 26 de juny i posaven en el punt de mira les reticències dels socialistes per tal d'aprovar la llei trans, cosa que ha provocat fortes turbulències amb Unidas Podemos.

Des del PSC han confirmat a ElNacional.cat que les pintades deien 'Fora TERF' (de l'anglès, 'feminista radical trans-excloent') i 'transfobs', així com alguns símbols que evoquen la causa transgènere. Els socialistes van denunciar els fets el 28 de juny i recorden que el dia següent el Consell de Ministres va aprovar la llei trans.

autores pintadas psc

Imatge dels tres presumptes autors de les pintades a la seu del PSC

Qui són les TERF?

TERF és com s'anomena les feministes que volen excloure les dones trans de la lluita del feminisme contra el patriarcat. Consideren que les dones trans, en néixer homes, no han viscut l'opressió de ser dona. També reivindiquen que no existeix una "essència femenina" més enllà de pertànyer biològicament al sexe femení.

En aquest sentit, les feministes radicals trans-excloents reivindiquen excloure les dones trans d'espais assignats únicament a dones com poden ser els refugis per a supervivents de violència sexual, les presons, els lavabos femenins, els consultoris ginecològics o els esports femenins.

Calvo, acusada de TERF

Tot i que la llei trans es va acabar aprovant, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que també és secretària d'Igualtat del PSOE, hauria tractat de calmar les feministes TERF del partit al·legant que partits de l'oposició com el PP i Vox recorrerien el projecte al Tribunal Constitucional, i que aquest l'acabaria tombant.

Calvo s'havia mostrat distanciada de la llei ja durant setmanes prèvies a que s'aprovés, ja que qüestiona l'autodeterminació de gènere. De fet, el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, la va apartar de les negociacions amb els seus socis de govern. Això va provocar que els col·lectius trans la situessin en el punt de mira i l'acusessin de TERF. 

Les mateixes TERF del PSOE van arribar a emetre un comunicat en el qual qualificaven d'"ideologia queer" l'autodeterminació de gènere, i acusaven les activistes de "negar l'existència del sexe biològic".

 

Imatge principal: Bandera transgènere en una manifestació pels drets de les persones trans / Foto: Europa Press