L’esperat avantprojecte de Llei Trans arribarà finalment al Consell de Ministres el pròxim 29 de juny de la mà del Ministeri d’Igualtat d’Irene Montero. El nou esborrany, segons avança elDiario.es, inclourà la lliure autodeterminació de gènere, un mecanisme avalat per les activistes del col·lectiu trans, la ministra Montero, la Comissió Europea i el Consell Europeu. Amb aquest gest, l’Executiu de Pedro Sánchez es desmarca del feminisme transexcloent de la seva vicepresidenta Carmen Calvo, cedeix davant els seus socis de coalició, i comença a reparar les ferides comeses contra el col·lectiu LGTB durant tants mesos d’incertesa

La futura Llei Trans

‘L’avantprojecte de llei per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI’. Així s’anomena l’esborrany que la ministra Montero presentarà al Consell de Ministres a finals d’aquest mes. Sota el mecanisme d’autodeterminació de gènere, les persones trans podran, a partir dels catorze anys, sol·licitar el canvi de nom i de gènere registral sense la necessitat d’aportar testimonis, proves mèdiques, ni sotmetre’s a tractaments hormonals durant dos anys. 

D’aquesta manera, l’avantprojecte de llei respon, almenys en aquest punt, a la crida del col·lectiu trans, les directrius dels òrgans de drets humans europeus, i posa l’Estat espanyol al mateix nivell que Dinamarca, Malta, Luxemburg, Bèlgica, Irlanda i Portugal, països que ja han adoptat aquest mecanisme

L’anunci de l’avantprojecte d’aquesta llei arriba escassos dies després que Sánchez presumptament “apartés” la vicepresidenta del govern espanyol i exministra d’Igualtat, Carmen Calvo, de les negociacions d’aquesta llei. Aquest gest augurava que els socialistes apostarien finalment per l’autodeterminació de gènere, deixant de banda les reticències paranoiques dels sectors transexcloents del PSOE, entre elles Calvo. La prevalença d'aquest corrent feminista dins el partit va portar el PSOE a publicar un document argumentatiu on es posicionaven clarament en contra del que ells qualificaven de "teoria queer", "polèmica" i "confusió" sobre el que significa ser dona, al·legant, de manera encoberta, que la lluita trans "nega l'existència del sexe biològic" i "difumina la realitat de les dones".

 

EuropaPress manifestacio en contra llei trans terf feministes trans excloentsFeministes trans-excloents es manifesten en contra de la Llei Trans / Europa Press

El canvi registral 

La nova legislació acabarà així amb la patologització de les persones trans i reconeixerà la seva identitat exclusivament amb un procediment administratiu senzill en el Registre Civil: la persona interessada expressarà la seva voluntat davant el funcionari i tornarà a fer-lo tres mesos després perquè el canvi sigui efectiu.

El procediment del canvi registral serà senzill: la persona interessada ha d'acudir al Registre amb una cita prèvia i emplenar un formulari en el qual indiqui que no està conforme amb el sexe que li va ser assignat en néixer i sol·liciti que es procedeixi a la seva rectificació, així com el canvi de nom.

El funcionari del Registre l'informarà de les conseqüències jurídiques d'aquesta rectificació i li oferirà informació sobre recursos de suport i associacions de protecció de drets a les quals pot acudir si ho desitja.

En un termini de tres mesos, la persona trans tornarà a ser citada pel Registre per a ratificar la seva decisió, moment a partir del qual el canvi de nom i sexe serà efectiu.

 

Sánchez se n'apunta dos pel preu d’un

L’extinció de focs dins el govern de coalició PSOE-Podemos sembla ser el pa de cada dia per Pedro Sánchez. Aquesta vegada, el president aconsegueix anotar-se dos punts pel preu d’un. D’una banda, el seu suport cap a la ministra d’Igualtat solidifica l’acord entre els partits i relaxa la tensió entre Calvo i Montero. D’altra banda, la presentació de l’esborrany, programada un dia abans de les manifestacions de l’Orgull LGTB, serà una oportunitat perquè els socialistes s'apropiïn d’aquest triomf per al col·lectiu i la cartera d'Igualtat, que pertany a Podemos. De fet, després de l’abstenció del PSOE  en la presa de consideració de la Llei Trans el mes passat, el govern espanyol va rebre una forta crítica per part del col·lectiu LGTB, que va incloure una campanya de la Plataforma Trans per prohibir la participació del partit les celebracions de l'Orgull d'enguany. Ara, sembla que l'estratègia del PSOE consisteix a intentar reparar aquests danys i no ser eclipsat per Podemos. 

 

Foto principal: la ministra d'Igualtat, Irene Montero / Efe