L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar avui Roger Aguayo, acusat d’atemptat contra l’autoritat i lesions lleus a dos agents dels Mossos d’Esquadra a Gurb, durant la vaga del 21 de febrer del 2019, convocada per la Intersindical-CSC contra l’inici del judici als líders independentistes en el Tribunal Suprem. La fiscalia li demana un any de presó, mentre l’acusació particular, exercida pels dos mossos, li sol·licita un total de quatre anys de presó, dos anys per atemptat contra l’autoritat i dos més per desordres públics. La Generalitat no exerceix d’acusació.

En l’inici del judici, dues hores més tard del previst, l’advocat del jove, Cèsar Lagonigro,  ha denunciat que va ser una detenció “arbitrària”  i que amb ella “es va vulnerar el seu dret de protesta”. La secció 8a ha aprovat que Aguayo declari al final del judici, previst per demà. El tribunal, però, no ha acceptat que s’aporti un nou vídeo dels fets, demanat per la defensa.

 

Segons el relat de la fiscalia, el jove de Calldetenes era juntament amb més d’un miler de manifestants concentrats a la via urbana C-17, i van tallar en tots dos sentits de la marxa la C-25, a l’Eix transversal, al municipi de Gurb. Agents uniformats de la policia catalana els van voler dispersar i Aguayo, segon la fiscalia, va donar un cop de puny al casc d’un agent, i després va picar un segon agent al braç i als genitals. La fiscalia demana que sigui condemnat a pagar una multa de 300 euros per cada una dels dos delictes de lesions lleus. A més a més, demana que indemnitzi al primer dels agents amb 1.855 euros i al segon amb 1.250 euros.

 Identifiquen Aguayo

El primer a declarar com a testimoni ha estat un dels dos agents dels Mossos d’Esquadra, que acusa l’activista. Ha relatat que van anar a desallotjar els concentrats a l’eix transversal,  i ha assegurat que “l’actitud dels manifestants era molt agressiva” vers ells. Ha afegit que Roger Aguayo li va donar un cop de puny al cap, però “la massa l’absorbeix i no el podem agafar”, i que el jove es va treure la jaqueta. Al final, una hora després,  el van detenir i el van portar a una furgoneta policial per identificar-lo. L’agent ha detallat que es va lesionar dos dits de la mà i va agafar la baixa. A preguntes de la defensa, l’agent ha precisat que el cop de puny el va rebre “al casci no a la cara, com va declarar i recullen els atestats. I, ha negat que busqués la imatge d’Aguayo a les xarxes socials i a la premsa. 

Un segon agent dels Mossos ha relatat que l'ordre que tenien era de desallotjar la via per restablir el trànsit, i van avisar els concentrats per megafonia perquè marxessin, i els policies van començar a empentar-los  amb les mans, però no marxaven. Ha ratificat que va veure com Aguayo va donar un cop de puny al casc del seu company, i després a ell li va donar dues puntades de peu, una als genitals i l'altra al canell. I posteriorment, el van detenir, moment en què ha explicat que  Aguayo  "no es va resistir". L'agent ha confirmat que va estar de baixa. El mosso també ha declarat que van identificar  el jove activista pels pantalons que duia "tacats" i perquè "no va marxar de les primeres files de la concentració".  El judici ha continuat amb la declaració de més agents policials.

Aguayo

Concentració en favor del jove de Calldetenes, davant del Palau de Justícia /M.P.

Un grup de ciutadans s’ha concentrat davant el Palau de Justícia, a l'avinguda Lluís Companys de Barcelona,  per donar suport a Aguayo, entre ells el diputat de la CUP, Xavier Pellicer, membres d’Alerta Solidària, de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, i del Grup de suport a les represaliades polítiques d’Osona i el Lluçanès.

 

Foto principal: Un agent dels Mossos declara en el judici  contra un activista a l’Audiència de Barcelona, avui / M.P.