L'excap de Gabinet del ja expresident Mariano Rajoy, el català Jorge Moragas, i l'exministre d'Educació, Cultura i Esport entre 2011 i 2015, José Ignacio Wert, són ferms candidats al relleu al capdavant de les seves actuals destinacions amb l'arribada al Govern del socialista Pedro Sánchez. En ambdós casos, es tracta de veritables retirs daurats a Nova York i París, respectivament, que els permeten portar un folgadíssim nivell de vida.

Moragas, veritable mà dreta de Rajoy a la Moncloa durant 14 anys, home de màxima confiança a qui s'ha arribat a implicar a l'anomenada Operació Catalunya, ordida al seu dia per desacreditar els líders sobiranistes catalans, o en el també tèrbol assumpte de les escoltes del restaurant La Camarga, va ser nomenat el 22 de desembre passat nou ambaixador d'Espanya a l'ONU, a Nova York.

Es va dir que Moragas posava terra pel mig davant de l'allau d'escàndols de corrupció que planaven sobre el PP. Un d'ells, la trama Gürtel, ha acabat per emportar-se el mateix Rajoy. Encara que també es va assegurar que el totpoderós Moragas, diplomàtic de carrera, obtenia així una compensació en no haver aconseguit ser nomenat ministre d'Exteriors.

La residència de Moragas a Manhattan

Però no només per això va ser polèmica la tocata i fuga de Moragas a la ciutat dels gratacels. També, per la seva luxosa residència novaiorquesa, propietat de l'Estat espanyol. Ubicada al costat de la Cinquena Avinguda i Central Park, la casa té 11 dormitoris —quatre d'ells per al servei— i una pista d'esquaix. Així ho va detallar el propi Govern espanyol en resposta a una pregunta parlamentària d'ERC.

El lloguer del luxós habitatge oficial a Manhattan li costa a l'Estat espanyol 82.054 euros al mes. La destinació diplomàtica de l'exnúmero dos de Rajoy li permet gaudir, a més, d'un sou que va passar de 115.750 euros anuals a mes de 200.000. Ara, amb el retorn dels socialistes a la Moncloa, d'on van ser desallotjats pel PP després de les eleccions generals del 2011, és fàcil que el nou ministre d'Exteriors rellevi Moragas de la seva daurada plaça, una de les més cobejades de la diplomàcia espanyola.

Qui haurà pogut gaudir més que Moragas de les mels de les grans capitals del món és l'exministre de Cultura, José Ignacio Wert, que va ser designat l'agost del 2015 nou ambaixador en cap de la delegació permanent d'Espanya davant de la OCDE, amb seu a París. Va ser el mateix Wert qui li va sol·licitar a Rajoy la seva nova destinació quan l'OCDE va fitxar com a directora general adjunta d'Educació Montserrat Gomendio, la seva actual esposa i secretària d'Estat al ministeri.

Wert, impulsor de la polèmica Lomce, s'havia enfrontat amb la comunitat educativa i va ser un dels principals ariets del govern del PP en l'ofensiva contra el sobiranisme català -va defensar l'"espanyolització" dels escolars catalans-. El seu nomenament com a ambaixador davant de la OCDE li va valer a Rajoy fortes crítiques internes en tractar-se del ministre pitjor valorat als sondejos.

L'apartament de Wert i Gomendio a París

L'exministre d'Eduación pot permetre's una vida a tot tren a la capital francesa. Les alarmes van saltar l'agost del 2016, un any després de l'arribada de Wert i Gomendio a París, en transcendir el cost del manteniment dels jardins que comparteixen l'ambaixada espanyola a la capital gal·la i la legació diplomàtica davant de l'OCDE: 775.655 euros distribuïts en dues anualitats, una xifra d'autèntic escàndol, adjudicada pel ministeri d'Exteriors a l'empresa Combsa Service Facility Management.

Wert, a diferència de Moragas, no pertany a la carrera diplomàtica, però percep un salari de més de 60.000 euros anuals al qual se sumen complements i despeses de representació -si bé una part dels seus emoluments són opacs-. A París té vehicle oficial amb xofer i comparteix un apartament de 500 metres amb la seva esposa a la luxosa Avenue Foch el lloguer del qual ascendeix 11.000 euros al mes. Tot, a càrrec de l'erari públic espanyol.