L’exdirector de la Guàrdia Civil, Luis Roldán, ha mort aquest dimecres a Hospital de San Juan de Dios de Saragossa, a 79 anys. Roldán va aprofitar la seva condició per enriquir-se il·legalment apropiant-se, entre d'altres, de fons reservats, i va ser condemnat a 31 anys de presó. Va estar fugat de la justícia durant un any fins que va ser detingut a Bangkok (Thailàndia). Roldán, segons ha avançat El Heraldo de Aragón,  ha mort després d’estar dues setmanes ingressat a l’hospital i dos mesos després que morís la seva actual esposa, d’origen rus.

Luis Roldán (Saragossa, 1943) va tenir una carrera meteòrica. Va ser regidor a l’Ajuntament de Saragossa per PSOE, i va ser delegat del govern espanyol a Navarra entre el 1982 i el 1986, quan l’executiu de Felipe González el va nomenar director general de la Guàrdia Civil, càrrec que va ocupar fins al 1993 quan Diario 16 va revelar  que era posseïdor d’un patrimoni desmesurat, amb almenys una desena de xalets i pisos per tota Espanya i dues propietats a París i les Antilles holandeses valorades en 3,7 milions d’euros. S’havia posat al descobert que un dels responsables de la lluita contra la corrupció s’havia enriquit il·lícitament aprofitant-se del seu càrrec. També es va saber que, contràriament al que assegurava al seu currículum, no era ni enginyer ni economista.

Fugida i detenció

Roldán, el primer civil a dirigir la Guàrdia Civil, va ser destituït el 3 de desembre del 1993 mentre anaven avançant les investigacions judicials sobre el seu patrimoni fins que el 29 d’abril del 1994, quan havia pactat amb el ministre de l’Interior, Antonio Asunción que es lliuraria al jutjat, va fugir d’Espanya.  Davant l’escàndol, el ministre va presentar la seva dimissió. Roldán va portar de corcoll les forces de Seguretat de l’Estat, que van quedar en evidència. Va estar amagat a París amb l’ajut de l’agent del Cesid, Fernando Paesa. Finalment, va ser detingut el 27 de febrer del 1995 a l’aeroport de Bangkok per policies espanyols. Va ser una detenció poc clara en la qual va participar Paesa.  Roldán, amb documentació laosiana, havia pactat des de Laos lliurar-se.

Luis Roldán, ex delegado del Gobierno de Navarra, ex director general de la Guardia civil   Javier Cebollada Efe

Luis Roldán, a Saragossa / Efe

A presó

Tres anys després de la seva detenció, el 26 de febrer del 1988, Luis Roldán va ser condemnat a 28 anys de presó pels delictes de malversació de fons públics, frau fiscal i estafa. La sentència va considerar provat que l’exdirector general de la Guàrdia Civil es va embutxacar 6,5 milions d’euros dels reservats i més de 10 milions d’euros en comissions aconseguides gràcies al seu programa de modernització de les casernes de la Guàrdia Civil. Tres anys després el Tribunal Suprem va apujar la condemna a 31 anys.

Roldán també va ser conegut per les seves acusacions a diversos càrrecs del ministeri de l’Interior i del govern socialista en relació amb la guerra bruta contra ETA amb els GAL. Després de passar deu anys en la presó de dones de Brieva (Àvila), en 2005 va ser traslladat a la presó de la seva ciutat natal, Saragossa, on va estar en tercer grau fins a sortir en llibertat tot just fa dos anys, el 19 de març del 2020, després de complir 15 anys de presó. Fins a la seva jubilació va treballar en una agència d'assegurances.