El jurista, advocat, polític i pensador republicà Antonio García-Trevijano ha mort aquest dimecres als 90 anys, segons ha informat el Moviment de Ciutadans cap a la República Constitucional (MCRC), del que era fundador i president.

Nascut en Alhama de Granada (Granada) el 18 de juliol de 1927, va destacar per la seva lluita en defensa de la llibertat i pel seu activisme contra la dictadura franquista.

Va tenir un paper destacat en la descolonització de Guinea Equatorial. Va assessorar un grup de polítics nacionalistes agrupats entorn al Secretariado Conjunto i va finançar la campanya electoral de Francisco Macías Nguema. Quan Macías va guanyar les eleccions, García-Trevijano va continuar col·laborant amb ell i fins i tot va ser l'autor de l'esborrany de la segona constitució guineana, la que va establir Macías com a "president vitalici".

El 1974 va ser el coordinador i redactor del manifest de la Junta Democràtica d'Espanya (el moviment  ampli apadrinat pel Partit Comunista d'Espanya). Posteriorment, va tenir un paper rellevant en la fusió d'aquesta amb la Plataforma de Convergència, donant lloc a la famosa 'Platajunta'. En aquest temps el PSOE va treure a la llum l'anomenat "Informe Trevijano" on es denunciava la connivència de l'advocat amb el dictador guineà.

Fundador el 1977 de la revista 'Reporter', ha publicat nombrosos articles als principals diaris d'Espanya i és autor de diversos llibres sobre pensament polític, entre els quals es troben, 'El discurso de la República', 'Frente a la gran mentira' o 'Pasiones de servidumbre'.

També destaquen les seves obres 'Teoria Pura de la República', 'Ateismo estético, arte del sigle XX: de la modernidad al modernismo' o 'Del Hecho Nacional a la Conciencia de España' o el 'Discurso de la República'.

Era el fundador i president Moviment de Ciutadans cap a la República Constitucional, que neix el 2006, centrat a defensar que a Espanya no hi ha democràcia en la defensa del règim actual com un Estat de partits, oligarquia de partits o partitocracia.