L'exministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha mort aquest dilluns als 63 anys, a conseqüència d'un càncer que patia des de feia un any i mig. Guirao va ser el successor de Màxim Huerta, un cop aquest durés en la posició només sis dies, i va ocupar el càrrec des del 14 de juny de 2018 fins al 13 de gener de 2020. El polític va ser director del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía i va dirigir La Casa Encendida i la Fundació Montemadrid. Nascut el 9 de juny de 1959, durant tota la seva vida es va dedicar a l'àmbit de la cultura. El seu primer treball va consistir a dirigir els Béns Culturals en la Junta d'Andalusia, amb tan sols 29 anys.

Entre el 1983 i 1987 va ser el titular de Cultura a la Diputació d'Almeria. Posteriorment, com a director general de Béns Culturals a la Junta, va posar en funcionament el projecte del Centre Andalús d'Art Contemporani i l'Institut Andalús de Patrimoni Històric. Tot just el següent any, va viatjar cap a Madrid per esdevenir el director de Belles Arts i Arxius del Ministeri de Cultura. El 1994 va convertir-se en el director del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía i va ser el responsable de demanar l'ampliació del museu. Llicenciat en Filologia Hispànica, va passar a ocupar després, entre el 2001 i el 2013 la direcció de la Casa Encendida, centre cultural de referència i avantguarda de la capital d'Espanya.

José Guirao, i el respecte del sector cultural del país

Respectat per a molts en el sector, Guirao va ser la resposta ràpida de Pedro Sánchez arran de la dimissió de Màxim Huerta per frau a Hisenda. La seva àmplia i sòlida trajectòria l'avalaven com a successor i així es va fer notar en el sector cultural. Va durar al càrrec 19 mesos, nou dels quals en funcions, fins que el president del govern espanyol va decidir que no seguiria com a responsable d'aquesta cartera. El passat mes d'abril va abandonar la direcció general de la Fundació MonteMadrid i va ser substituït per Amaya de Miguel. Des d'aleshores ocupava el lloc d'assessor per a projectes especials de la Fundació Montemadrid. L'exministre serà vetllat a partir de les 16.00 hores al tanatori San Isidro, on dimarts a les 12 hores del matí s'oficiarà un últim acte per a familiars i amics, abans de la seva incineració.

Abans d'abandonar la seva feina al govern espanyol, l'exministre de Cultura va deixar una imatge per al record, la de l'aprovació del buscat i desitjat Estatut de l'Artista, per al qual va aconseguir que hi hagués unanimitat entre tots els partits polítics al Congrés dels Diputats. El successor de Guirao va ser el socialista José Manuel Rodríguez Uribes que va encapçalar el Ministeri fins al juliol de l'any passat. Actualment, és el català Miquel Iceta qui ocupa la cartera de Cultura i Esport. De fet, aquest dimarts farà tot just un any des que va iniciar-se com a ministre. Prèviament, en l'era dels governs populars havien sigut ministres de Cultura l'expresident Mariano Rajoy o Esperanza Aguirre.