El cessament de Màxim Huerta com a ministre de Cultura i Esport i el nomenament de José Guirao ja estan al BOE. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest dijous el cessament de Màxim Huerta com a ministre de Cultura i Esport i el nomenament de qui li haurà de substituir en un càrrec que només ha ocupat durant sis dies, l'exdirector del Reina Sofía José Guirao.

Es tracta dels Reials Decrets 417/2018 i 418/2018, ambdós firmats el 13 de juny, pels quals es produeix així aquest relleu desencadenat amb la publicació aquest dimecres de dues sentències dictades el 2017 que van condemnar a Huerta per frau fiscal. Onze hores després de la difusió d'aquestes informacions, va presentar la seva dimissió.

José Guirao, el nomenament del qual va ser anunciat just després de la dimissió d'Huerta, acudirà a les 11.00 hores al Palau de La Zarzuela per jurar o prometre el seu càrrec davant del Rei, que aquest mateix dijous iniciarà un viatjo oficial als Estats Units al costat de la Reina Letícia i el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell.

El nou ministre

El nou titular de Cultura i Esport és llicenciat en filologia hispànica, va ser responsable de l'Àrea de Cultura de la Diputació Provincial d'Almeria des de 1983 fins a 1987. Més tard passaria a ostentar el lloc de director general de Béns Culturals de la Junta d'Andalusia de 1988 a 1993. A partir de 2001 va assumir la direcció de La Casa Encendida.

Fins al seu nomenament ocupava la Direcció General de la Fundació Montemadrid -càrrec que ostenta des de gener de 2013-, un organisme que gestiona de manera directa La Casa Encendida i la Casa San Cristóbal i l'objectiu del qual és la millora de la qualitat de vida i la inclusió de persones en dificultat social.

Guirao és a més patró de la Fundació Federico García Lorca, de la Fundació Antonio Gala, de la Fundació José María Sicilia i Patró de la Fundació Museu del Gravat Espanyol Contemporani de Marbella. També és professor convidat del Màster de Gestió Cultural de la Universitat Carles III de Madrid. "Vull agrair de cor a José Guirao el pas al capdavant que ha donat avui. Un apreciat i reconegut gestor cultural, un home solvent i creatiu al capdavant del Ministeri de Cultura i Esport. Tenim molta feina per davant", va dir ahir sobre la seva designació el president del Govern, Pedro Sánchez.