L'exalcalde de Callús Joan Badia i Pujol ha mort víctima d'un càncer. L'1-O, quan era alcalde del municipi, Badia va intentar parlar amb els agents de la Guàrdia Civil que es van dirigir a l'escola on es feia la votació, els quals el van empènyer i, a conseqüència, va caure a terra. Malgrat que va ser acusat de desobediència per l’1-O, la causa es va arxivar, així com les denúncies que ell va posar contra els guàrdies civils.

Badia va militar al PSUC (1972-1987), partit del qual va ser secretari comarcal del Bages i també responsable comarcal de finances i d’organització. El 1973 va ser detingut i torturat durant cinc dies per la policia espanyola. El 1991 va entrar a Esquerra Republicana de Catalunya, partit del qual va ser president comarcal del Bages (1993-1996) i de la secció local de Manresa (2000-2004). També va ser membre de Comissions Obreres i autor de la primera proposta de normalització lingüística del sindicat, així com membre del sindicat USTEC.

El maig del 2015 va ser escollit alcalde de Callús, el seu municipi, sent el primer batlle d’ERC des del 1939. A les eleccions del 2019 va tornar a encapçalar la llista d’ERC i va guanyar. Tanmateix, el 2020 va haver de plegar per motius de salut. "L’important no és la meva situació personal, sinó que l’ajuntament, el poble i els callussencs i callussenques puguin tirar endavant els seus projectes com a poble i com a col·lectiu", va escriure en deixar el consistori.

Va ser un dels impulsors i primer subscriptor del diari Regió 7, on va col·laborar habitualment. A més, va ser director de la revista Escola Catalana (2010-2012) i membre de l’equip de redacció de la revista Articles (1993-1995). 

També va ser membre d’Òmnium Cultural des del 1969, entitat de la qual va presidir la delegació al Bages (1993-1998) i va ser vocal de la junta general (2006-2010).

Joan Badia va declarar en el judici de l'1-O citat com a testimoni per la defensa de Jordi Cuixart.

El vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha agraït la lluita i el compromís de Badia amb la independència i la justícia social.

aragones

Els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont han donat el condol als familiars i amics de Badia i han agraït el seu compromís amb Catalunya.

 torra

puigdemont