L'exdirector d'Urbanisme de la Generalitat Joan Antoni Solans ha mort aquest dilluns a la tarda després de ser atropellat a Calella de Palafrugell (Baix Empordà). Segons fonts de la Policia Local, Solans estava descarregant equipatge del seu vehicle, aparcat davant l'hotel Sant Roc de la població, entre les tres i les quatre de la tarda. L'accident s'ha produït quan uns clients de l'hotel han hagut d'arraconar el cotxe de lloguer que duien.

La principal hipòtesi és que la conductora s'ha confós a l'hora de manipular el vehicle, que era automàtic, i en comptes de fer marxa enrere ha anat endavant, i ha atrapat la víctima entre els dos cotxes. Fins al lloc s'hi han traslladat patrulles de la Policia Local i efectius del SEM, però no han pogut fer res per salvar-li la vida. La Policia Local ha obert una investigació però sospiten que, arran de l'accident, la víctima ha patit una secció de l'artèria femoral que li ha causat la mort.

Solans, de 77 anys, va ser un destacat arquitecte i urbanista català. Va començar la carrera en l'àmbit urbanístic públic a nivell municipal i va dirigir el Pla general metropolità de Barcelona als anys 70. A partir del 1980, va assumir el càrrec de director general d'Urbanisme de la Generalitat i també va ser vicepresident de l'Institut Català del Sòl. L'any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi.

A més a més, Solans va el pare del Pla General Metropolità i un home clau en la reordenació territorial de Catalunya durant les dues últimes dècades del segle passat quan va ocupar diversos càrrecs a la Generalitat, coincidint amb els mandats de Jordi Pujol.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha lamentat la pèrdua de Joan Anton Solans: "Vaig tenir l'ocasió de treballar amb ell: un servidor públic exemplar, treballador incansable, honest, pare del Pla general metropolità, ordenador del territori a Catalunya".

El president Carles Puigdemont, també a través de les xarxes socials, ha lloat la trajectòria de Solans. "Ha mort un home que va tenir el bé comú com a guia de la seva acció de govern. Va saber ordenar en un moment que d'altres van apostar pel desordre", ha piulat.