Aquest dimecres ha mort Antònia Beltran, mare del raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc i que es troba exiliat a Bèlgica. Segons ha pogut saber VilaWeb, Antònia Beltran ha mort a l’Hospital de Son Espases de Palma (Mallorca).

Justament aquest dimecres, el raper havia publicat el seu darrer treball ‘Descansi En Pau’ amb què s'acomiada del seu alter ego musical. A través d'Instagram, Valtònyc ha volgut dedicar el seu últim àlbum “a totes les mares del món”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josep Valtonyc (@valtonyc)

El president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, ha fet arribar les seves condolences a Arenes a través d'una piulada a Twitter. "A la injustícia diària dels exiliats per la repressió de l'Estat espanyol, s'hi afegeix la duresa de la vida mateixa i la pèrdua de persones estimades en la distància", ha escrit Torra.

La situació de Valtònyc des de l'exili

El raper Valtònyc es troba actualment exiliat a Bèlgica, des d'on continua rebent processos judicials per les seves lletres i reivindicacions. El 14 de desembre, un jutge d’Estepa (Sevilla) va ordenar l’obertura de judici al cantant mallorquí, acusat d’un delicte d’odi per instar, segons l’acusació, a atemptar contra agents de la Guàrdia Civil durant un concert l’any 2018.

El titular del jutjat d’instrucció número 2 d’Estepa ha demanat a les parts a la causa, la Fiscalia i l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), que presentin els seus escrits d’acusació. Valtònyc es troba pendent que la justícia belga resolgui l’ordre d’extradició dictada per Espanya després que el raper s’exiliés a Bèlgica el juny del 2018 per evitar les condemnes de dos anys de presó per enaltiment del terrorisme, i d’un any i mig més per injúries a la corona, delictes que s'haurien comès entre 2012 i 2013. La vista per l’extradició no se celebrarà fins al maig que ve.

Denunciat per un delicte d'odi contra la Guàrdia Civil

Valtònyc va ser denunciat per l’AUGC per un delicte d’odi a la Guàrdia Civil per les manifestacions que va fer durant un concert el març del 2018 a Marinaleda (Sevilla), on, segons la denúncia, va instar els assistents a matar guàrdies civils amb aquestes paraules: "Mateu un puto guàrdia civil aquesta nit, aneu a un altre poble on hi hagi guàrdies civils i mateu-ne un altre, poseu una puta bomba al fiscal d’una vegada”.

L’acusació particular sosté que aquestes manifestacions no es poden entendre dins de la llibertat expressió, sinó que hi ha una intencionalitat dirigida a un nombrós grup de persones, “amb el risc que la puguin dur a terme”.