Com cada dia de Nadal, partits i entitats han acudit a la tomba del president Francesc Macià al cementiri de Montjuïc de Barcelona per retre-li homenatge. Un dels òrgans que han acudit ha sigut l'Ajuntament de Barcelona, amb el cinquè tinent d'alcalde, Albert Batlle, al capdavant. Al compte de Twitter, però, el consistori ha fet una d'aquelles pífies que provoquen la burla de la xarxa i la crítica de l'oposició. I és que han escrit que Macià va ser afusellat.

"Avui fa 88 anys que el president de la Generalitat Francesc Macià va ser afusellat. Li retem homenatge amb l'ofrena floral a la seva tomba, al Cementiri de Montjuïc", han escrit. L'Ajuntament de la capital catalana han confós, doncs, Macià amb qui el va succeir, Lluís Companys, que sí que va ser afusellat pel règim franquista el 1940, poc després que acabés la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Minuts després, el consistori ha esborrat la piulada, però aquesta ja havia estat capturada per nombrosos usuaris.

tuit ajuntament barcelona macia

Macià va morir a causa de les complicacions derivades d’una apendicitis antiga mal diagnosticada, que havia obligat a fer-li una intervenció quirúrgica d’urgència en un quiròfan improvisat al mateix Palau de la Generalitat, la matinada del 18 de desembre. Malgrat que els doctors Corachan, Pi i Sunyer i Vilardell, que l’havien intervingut d’una obstrucció intestinal greu i d’una infecció propagada des de l’apèndix a la resta del sistema digestiu, li havien recomanat repòs absolut, el president Macià, convalescent a Palau, va continuar despatxant amb els consellers fins pràcticament hores abans de la seva mort. Francesc Macià, l'Avi, com l'anomenava el poble, morí el 25 de desembre de 1933. El seu enterrament va provocar una manifestació de dol multitudinària, similar a la de la mort d'Enric Prat de la Riba.

Dures crítiques

Les crítiques més dures han arribat des de Junts. La líder del grup municipal, Elsa Artadi, ha acusat el govern d'Ada Colau d'estar "desconnectat" amb la història de Catalunya. Jordi Turull ha afirmat no poder creure's que es confongués Macià amb Companys i ha demanat una rectificació. 

"La banalització de la història, la memòria i, sobretot, el menyspreu a la història de Catalunya que han fet en reiterades ocasions els Comuns, té els seus fruits. És indignant el nivell de mediocritat i ignorància. Recitaran la Internacional i diran que Macià va ser afusellat", ha escrit la diputada de Junts i membre del Consell per la República Aurora Madaula, present a l'homenatge. Centenars d'usuaris anònims també han reaccionat indignats o amb ironia.

A l'acte han acudit membres del Govern, amb el president Pere Aragonès al capdavant, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i diversos membres de la Mesa, entitats com l'Assemblea, Òmnium i el Consell per la República, i partits com ERC i Junts.

 

Imatge principal: l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un ple municipal / Foto: ACN