El segon Nadal en pandèmia no ha impedit que, com és tradició, les forces independentistes hagin anat a retre homenatge al president Francesc Macià a la seva tomba al cementiri de Montjuïc de Barcelona. L'acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha situat el 122è president com un "exemple a seguir" i s'ha emmirallat en la seva gestió i en unes paraules que va pronunciar l'any 1932 amb motiu de l'obertura del Parlament de Catalunya. "És un exemple a seguir", ha afirmat Aragonès, que ha acudit a l'homenatge acompanyat del vicepresident Jordi Puigneró, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, la d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, i la d'Acció Climàtica, Teresa Jordà.

 

Aragonès ha volgut lloar la figura i gestió política de Macià i l'ha reivindicat com un defensor de les "classes populars" i les "llibertats del país". També ha citat unes paraules que el president va pronunciar quan es va obrir "solemnement" el Parlament l'any 1932, un any després que caigués la monarquia d'Alfons XIII. "Som en el camí de les llibertats de Catalunya. L'hem de fer ample i segur, sense fer cap pas en fals ni cap pas enrere", ha citat Aragonès. "Aquestes paraules ens han de guiar avui, en aquests moments en què és evident que la causa de la justícia social necessita la llibertat nacional", ha reivindicat.

Aragonès ha reiterat que per això el seu Govern defensa la independència i ha promès seguir "compromès" amb "el llegat de Macià", seguint, ha dit, "el fil roig de la Generalitat republicana que avui més que mai tenim ben present en l'etapa de reconstrucció que afronta el país".

homenatge francesc macia pere aragones - acn

El president Aragonès ret homenatge al president Macià / Foto: ACN

Preguntat pel discurs del rei Felip VI, Aragonès ha respost que esperava "ben poc" i ha conclòs que va "aportar poc". També ha assegurat que el seu homenatge a Macià i el que significa mostra el "contrast" entre el republicanisme que representa el seu Govern i la monarquia.

El far de Macià

En la mateixa línia s'ha pronunciat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha demanat que Macià sigui un far: "És el que necessitem a Catalunya". Borràs, que ha estat acompanyada per la vicepresidenta primera de la Mesa, Alba Vergés (ERC), i els secretaris Aurora Madaula (Junts) i Ruben Wagensberg (ERC), ha defensat que reivindicar la figura del president republicà no només honra la seva memòria, sinó també la de les institucions, ja que ell va aconseguir la restitució de la Generalitat i del Parlament. "Estem aquí com Mesa perquè som hereus de la legitimitat de les institucions", i ha afegit que aquestes van sobreviure a 40 anys de dictadura, exili i repressió.

laura borras homenatge francesc macia - acn

Borràs i la resta de membres de la Mesa que han acudit a l'homenatge / Foto: ACN

Homenatge de les entitats

A l'acte d'homenatge també hi han intervingut líders socials, com el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha demanat seguir treballant en la República davant del discurs de Felip VI, en què, ha assegurat, "renuncia de totes totes a ser part de la solució del conflicte". Cuixart ha criticat que el monarca no vol reconèixer la diversitat i la veu com un "atac" a la unitat de l'Estat i ha fet una "enèsima" crida a la unitat dels partits independentistes com a fórmula, ha remarcat, que portarà a la ciutadania a ser "lliures i iguals" tal com ho va "lluitar" el president Macià. El president d'Òmnium ha detallat que és el primer cop en quatre anys que pot assistir a l'ofrena i que el moment és "excepcional".

En plena polèmica per la llengua, Cuixart ha posat en valor el fet que Macià situés el català com a llengua oficial a Catalunya després de 1714 i ha dit que és un "exemple" a seguir pels governants pel seu "compromís, determinació, generositat i sentit d'estat". Finalment, ha conclòs: "Hem de reafirmar-nos en tornar-ho a fer, en fer-ho junts i fer-ho millor".

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha demanat que "l'audàcia i el patriotisme" de Macià "inspirin" l'any 2022. Paluzie no s'ha referit al discurs del rei, al·legant que "fa anys" que no escolten. "Cap reacció", ha conclòs.

La presidenta de l'Assemblea de Representants del Consell per la República, Ona Curto, ha criticat els "tribunals totalment injustos" que han decidit en contra de la immersió lingüística a Catalunya, model que considera blindat i consensuat. Sobre Macià, ha dit que el CxRep també representa molts dels seus valors republicans: "Compartim 100% la seva idea de Catalunya com un Estat-nació, una Catalunya lliure, demòcrata i de justícia i pau".

 

Imatge principal: Aragonès, acompanyat de membres del Govern, a l'homenatge a Macià / Foto: ACN