“Cal distingir les raons de caràcter polític de les econòmiques” ha assegurat el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, després de la reunió que ha mantingut aquest divendres tarda a Madrid amb el conseller d’Economia, Oriol Junqueras. El ministre considera que “cadascú té dret a defensar el que vulgui, l’important és la creació de treball i reduir dèficit”. Precisament, és “un compromís” que Junqueras hauria assegurat que mantenia “per al conjunt de Catalunya i Espanya”. Així mateix, Montoro ha afirmat que “necessitàven" Catalunya "per sortir de la crisi econòmica”.

Preguntat sobre la rebaixada en la qualificació de les finances catalanes, per part de l’agència Standard and Poor’s aquesta tarda, el titular espanyol considera que el seu govern garantirà que “no hi hagi impagaments a curt termini” i el “correcte finançament de les administracions públiques”. Per tant, no deixarà caure Catalunya, “malgrat les profundes discrepàncies polítiques", que constaten ambdós. Això passaria per l’adjudicació del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), “sempre i quan [la Generalitat] ho sol·liciti i es correspongui amb necessitats reals de tresoreria” com ha indicat el ministre. Aquest s'adjudicaria "mes a mes", reiterant que "els crèdits a llarg termini estan garantits, sempre que es dirigeixin a la reducció del dèficit". Així mateix, ha comentar que “quan algú vol un avenç de tresoreria ha de redactar per què ho vol”, a través d'un informe, ha indicat Montoro.

Aquest sistema de condicionalitat també implica que es garanteixin “les factures”, com ha explicat el representant de l’executiu de Mariano Rajoy. “Volem les factures i que els diners vagin destinats a la cobertura de serveis públics”, ha insistit, i a partir d’aquí es valoraria la proposta. Finalment, estaria disposat a negociar l’interès dels préstecs, i situar-los al 0%. “El govern no està tancat a qualsevol negociació”, ha dit Montoro, per bé que ha reconegut que aquesta demanda “no és expressa de Catalunya” i no voldria “generar greuges comparatius amb altres comunitats autònomes” com ha sentenciat.