"És evident que hi ha qüestions polítiques no compartim, però sí que estem en sintonia amb altres de caràcter tècnic". Amb aquestes paraules ha resumit el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, la reunió que ha mantingut aquesta tarda amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. La trobada ha durat dues hores i mitja. Ara bé, sembla que ha estat de caire purament expositiu per part de Junqueras, i que ambdós polítics "seguiran parlant" més endavant sobre les demandes del conseller a l'Estat. Per al vicepresident hauria estat una conversa "profitosa", assegurant que Montoro no ha estat "inflexible", malgrat el primer ha comparegut a la seu de la Generalitat a Madrid, i no al ministeri.

En primer lloc, l'objectiu del titular d'Economia català era demanar la possibilitat de renegociar el deute bancari de la Generalitat, uns 1.600 milions d'euros, per passar-lo al llarg termini, en comptes de curt. Aquest fet permetria que el deute fos absorbit pel Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Aquesta reivindicació, que té orígens a l'octubre, no és d'entrada descartada per l'Estat. "Ningú ens ho ha desmentit i veurem quines són les sintonies al respecte, ningú ens ha negat aquesta constatació", ha dit Junqueras. Aquest hauria estat el principal punt d'acord, per bé que no hi ha res assegurat, encara.

En segon terme, el motiu de la trobada era aconseguir que els préstecs que rep la Generalitat per part de l'Estat passessin del tipus 0'83% al 0%. Precisament, amb més arguments per part del govern català, després que el president del Banc Central Europeu (BC), Mario Draghi, va anunciar que la seva institució donarà préstecs als Estats de la Unió Europea a aquest interès nul. Segons Junqueras, la qüestió "segueix oberta". "Ens hem limitat a recordar el que ha fet el BCE", ha dit, que "no és un element únic, però sí important per col·locar deute en els mercats", ha afegit el vicepresident.

El titular de les finances espanyoles havia dit durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que abans de dissabte la Generalitat rebria els 350 milions d'euros que li corresponen de la liquidació del sistema de finançament autonòmic del 2014. El govern català els va rebre ahir per la nit, com el mateix Junqueras ha confirmat. És a dir, que no són els 1.400 que deu l'Estat a Catalunya, ni tampoc els 700 sobre els quals havia insistit el líder d'ERC, amb els quals volia finançar la paga extra estival dels funcionaris. El vicepresident desitja que "no es demorin" els 1.050 que han d'arribar.

"Ningú farà fallida"

Segons Junqueras, existeix "un compromís conjunt" i la "responsabilitat" de "mantenir el creixement econòmic" de les diverses comunitats. Més, en el cas de Catalunya, on les finances catalanes han crescut un 3'4% "i està en rècord històric de turisme, de recaptació estrangera i d'inversió estrangera". Ara bé, la situació de la Generalitat és "extremadament complicada", ha afegit Junqueras. Encara més, després que l'agència de ràting Standard & Poor's, hagi rebaixat la qualificació del deute català.

El fet no beneficia ni les balances de l'Estat, ni les del govern català, a causa de l'erosió de prestigi internacional que això suposa davant els inversors i les agències de crèdit. Però per la seva banda, Montoro assegura que "cap administració farà fallida" i ha ha insistit que "no es deixarà caure ningú", en relació amb els problemes de liquiditat que pateix la Generalitat i que avui sembla que no han avançat en termes pràctics.