El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha ordenat una auditoria als serveis d'informació de la Generalitat per comprovar si es van extralimitar en les seves competències abans de la intervenció estatal. La investigació dedicarà una "especial atenció" als sistemes gestionats pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Montoro, que encarrega que es dugui a terme una "anàlisi forense" a través d'una empresa externa, ho fa com a responsable de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, inclosa dins del departament de Presidència de la Generalitat. El ministre adquireix aquestes competències a partir de l'aplicació de l'article 155 que va suposar la intervenció de les institucions catalanes.

El col·lectiu ServidorsCat, format per treballadors de la Generalitat que denuncien els "danys" del 155 a l'administració, ha fet públic el document signat per Montoro a Madrid el 30 de novembre i dirigit a Joan Angulo, director del CTTI. El ministre dona 20 dies al centre perquè prepari el contracte per l'empresa auditora.

Al document, es defensa la necessitat d'aquesta anàlisi pels "dubtes suscitats sobre si la gestió i finançament de les infraestructures i sistemes informàtics" catalans corresponen "a l'exercici de les seves competències legalment atribuïdes".

No és la primera vegada que s'assenyala el CTTI enmig del procés polític i judicial dels últims mesos. A finals d'octubre, la Guàrdia Civil va escorcollar el centre en la investigació sobre el referèndum de l'1-O. D'altra banda, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va acusar el Govern d'haver utilitzat aquest i d'altres organismes públics de manera "il·legal" i haver-los posat "al servei dels interessos secessionistes".