Democràcia i referèndum no volen dir el mateix. Així ho ha assegurat l'expresident José Montilla en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio aquest dissabte al matí. "Els democràcies fan referèndums, però les no democràcies també", ha justificat Montilla, que ha afegit: "El que no fan les no democràcies és eleccions lliures. No hi ha democràcia sense eleccions lliures".

De totes maneres, l'expresident ha afirmat que el que hi haurà el dia 1 d'octubre, no serà un referèndum. "Si em demana si hi haurà un referèndum amb garanties, no; però potser hi haurà gent que voti", ha respost Montilla. Això dependrà de "l'habilitat" de les forces independentistes i l'Estat per facilitar-ho o impedir-ho. En qualsevol cas, però, no hi haurà un "referèndum legal, amb garanties i reconegut per la comunitat internacional".

Preguntat sobre la llei de transitorietat, que s'hauria d'aplicar si el sí guanya l'1-O, Montilla ha advertit que "l'Estat no es quedarà de braços plegats". Ha considerat una "broma" l'afirmació que avui hi ha dues legalitats a Catalunya. L'exmandatari ha lamentat que el dia 2 d'octubre "les coses estaran pitjor que ara" i que "ens endinsarem en un procés de resultats desconeguts".

L'expresident català  ha defensat la via de la reforma constitucional per canalitzar el problema català. Malgrat que el govern espanyol "ha estat sis anys de vacances del problema català", ha defensat que hi ha coses que estan canviat a l'Estat espanyol. Malgrat que hi ha una dreta "molt reticent", Montilla ha recordat que "avui més de la meitat del Congrés és partidària de la Constitució".