El govern espanyol inicia els passos per tenir uns pressupostos. El primer pas és l'aprovació del sostre de despesa i dèficit per al conjunt de les administracions. Segons ha anunciat aquest dimecres la ministra d'Hisenda, l'Estat suspendrà les regles fiscals per al 2020 i 2021 tant per a l'Estat com per a les comunitats autònomes i els ajuntaments. Així se suspendrà la regla de despesa i dèficit i també podran fer servir els seus romanents de tresoreria. Per als ajuntaments sense romanents també volen donar una resposta amb un fons especial. María Jesús Montero vol evitar una segona derrota parlamentària, després de la patida quan el Congrés va tombar el seu decret de romanents. La responsable dels pressupostos ha convocat les comunitats autònomes el pròxim dilluns a la una del migdia per al Consell de Política Fiscal i Financera.

Aquesta suspensió de les regles fiscals i els objectius de dèficit per al 2020 i el 2021 es plasmarà "en breu" al Consell de Ministres, amb l'aprovació del sostre de despesa. María Jesús Montero ha detallat que aquesta mesura implica que no es presentarà una senda de dèficit "perquè no hi ha objectius d'estabilitat pressupostària". Pel que fa als romanents, malgrat que la intenció inicial era racionalitzar-los, la ministra ha defensat ara que és "una bona notícia, perquè no hi havia motiu perquè els ajuntaments tinguessin diners al banc i no els poguessin utilitzar".

En la roda de premsa des del Congrés, la responsable d'Hisenda ha justificat la rectificació en les decisions de la Unió Europea. Segons ha dit, Brussel·les ha establert una suspensió de les regles fiscals per al 2020 i 2021 i ha confirmat que la clàusula de salvaguarda es manté fins al 2021. Això suposa, en paraules de Montero, "un parèntesi al pacte d'estabilitat".

"És una decisió sense precedents perquè les administracions posin la totalitat dels recursos al servei dels ciutadans", ha defensat María Jesús Montero. Ha subratllat que l'aixecament de la disciplina fiscal permet "flexibilitat" per dur a terme polítiques socials i d'estímul econòmic. Segons ha assegurat, l'aixecament de les regles fiscals permetrà gastar els romanents "sense cap mena de limitació". Tot plegat es traduirà en un nou decret que també incorporarà mesures per als ajuntaments sense romanents.

Hisenda deixa clar que només se suspenen les regles fiscals, "no la responsabilitat fiscal". D'aquesta manera, "no renuncia als principis d'estabilitat pressupostària".

JxCat: “Era un pas necessari”

El diputat de JxCat, Ferran Bel, ha valorat positivament l’anunci, però ha afegit que esperaran veure “com queda reflectit” al BOE per no endur-se noves decepcions. “Era un pas necessari”, ha defensat Bel. “És una situació que s’havia de produir. No entenem per què s’ha trigat tant. El que no es podia fer fa tres setmanes ara es produeix”, ha constatat.