La pregunta del cap de l’oposició, Salvador Illa, ha estat clara: “El conseller Joan Ignasi Elena li ha presentat la dimissió? La pensa acceptar? En cas que no ho faci, el destituirà?”. Bona part de les mirades estan en el titular d’Interior després de la crisi oberta als Mossos d’Esquadra, que ha acabat amb el cessament del comissari Estela com a cap de la policia catalana. I la resposta del president Pere Aragonès també ha estat clara: “No ho ha fet (presentar la dimissió) i gaudeix de la meva confiança, també en moments complexos”. En resposta a la CUP, que han qualificat els Mossos de “quart poder”, el cap del Govern també ha volgut negar que el cos policial estigui exercint “xantatge” contra l’executiu.

En la seva pregunta durant la sessió de control al Parlament aquest dimecres, Salvador Illa ha criticat que “no hi ha hagut cap explicació pública del conseller des de dilluns, només una brevíssima nota de premsa”. I el primer secretari del PSC l’ha instat a posar ordre. “Vostè n’és el comandant suprem. Agafi les regnes i actuï”, l’ha instat el dirigent socialista, que ha denunciat suposades “ingerències polítiques” al cos policial. “Li torno a allargar la mà en aquest assumpte. O la CUP o nosaltres”, ha conclòs el cap de l’oposició.

En la seva resposta, Pere Aragonès ha tancat files amb el conseller d’Interior, a qui ha renovat la confiança, i ha defensat tant les “orientacions polítiques de les polítiques de seguretat” com la “defensa de l’autonomia del cos”. Malgrat tot, el president de la Generalitat no ha entrat en els motius de la crisi oberta als Mossos, justificant que Joan Ignasi Elena ja ha sol·licitat a petició pròpia la seva compareixença al Parlament. Però ha volgut deixar clar la seva confiança tant en el comissari Estela com en el comissari Sallent i en els 18.000 agents, que actuen amb “professionalitat”. Ha instat a qui consideri que hi hagi “conductes irregulars” a acudir als tribunals.

La CUP també ha aprofitat la sessió de control per abordar la crisi als Mossos d’Esquadra, però en uns termes totalment oposats als del PSC. El diputat Xavier Pellicer ha recordat l’actuació dels Mossos “inventant atestats”, investigant el moviment de l’habitatge, perseguint manifestants o “col·laborant amb l’Audiència Nacional” contra independentistes. I li ha preguntat: “Fins quan permetran que els Mossos campin lliurement, actuant com a quart poder?”. El cap del Govern l’ha acusat de fer un “totum revolutum” i ha negat que hi hagi “xantatge” de la policia contra el Govern.

 

Una sola pregunta a Elena

Avís per a navegants. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha pronunciat aquest dimecres de forma breu sobre la darrera polèmica que ha colpejat el cos dels Mossos d'Esquadra: la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela. La notícia, que va esclatar dilluns, ha generat crítiques de l'oposició per una suposada ingerència política als assumptes policials, una carta que el PSC ha jugat en diverses ocasions i que s'ha tornat a fer seva en aquesta ocasió. Però Elena ha descartat absolutament aquest escenari, pronunciant davant del ple del Parlament un principi clau sobre la seva gestió del cos policial. "No hi haurà ingerències polítiques a la policia judicial ni a l'operativa del cos dels Mossos", ha advertit davant de la resta de formacions polítiques.

Topada amb Junts pels pressupostos

La pregunta de Junts per Catalunya ha tirat per una altra banda. S’ha centrat en la negociació dels pressupostos de l’Estat. El cap de files dels juntaires al Parlament ha denunciat les baixes xifres d’execució de les inversions per part del govern espanyol, i per això ha preguntat a Aragonès si creu que “els diputats independentistes han de facilitar els pressupostos de Pedro Sánchez”. El cap del Govern li ha respost: “El que haurien de fer els diputats catalans, tots ells sense excepció, és treballar en mecanismes per garantir les inversions. La defensa dels interessos del país es fa assumint totes les responsabilitats, entrant a negociar i, si és possible, arribant a acords”.