La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero ha sortit en defensa de la Comunitat de Madrid i ha tancat la porta al possible impost per a les rendes altes d'aquesta autonomia. És més, ha negat que els de Pedro Sánchez tinguin al cap assumir la proposta llançada des de la Comunitat Valenciana. 

La proposta de Ximo Puig

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana va suggerir que l'objectiu d'aquest impost seria gravar els beneficis associats a Madrid per la seva condició de capital d'Espanya.

Tanmateix, l'alt càrrec de la Moncloa ha tancat que "aquesta proposta no està a l'agenda de govern espanyol, ni ho estarà mai". Així, ha adoptat una posició contrària al seu company, el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, qui sí que l'havia vist amb bons ulls.

Un no rotund

En declaracions als mitjans després de mantenir una reunió amb l'alcalde de Sanlúcar de Barrameda (Cadis), Víctor Mora, Montero ha remarcat el seu rebuig a la iniciativa per considerar contraproduent que cap govern espanyol, sigui del color polític que sigui, treballés en aquesta direcció"." Crec que he estat prou clara", ha reblat.

"Evitar comparacions"

En aquest sentit Montero ha justificat la negativa dient que des de l'executiu central defensen un full de ruta que "mai enfronti territoris", mentre que ha defensat que les seves iniciatives s'encaminen a "buscar el consens, el diàleg, la capacitat de posar-nos d'acord entre tots els territoris que conformen Espanya perquè no es produeixin comparacions, greuges, perquè unes persones pensin que tenen menys oportunitats que altres pel fet de viure en un territori o en un altre".

D'altra banda, ha esgrimit que la concepció que té el govern espanyol de la política fiscal és que aquesta és "imprescindible per seguir prestant uns serveis públics de qualitat dirigits als ciutadans". 

 

 

Recriminacions al PP

La ministra també ha recriminat al PP que "jugui permanentment al victimisme, fent soroll, buscant la polèmica on no hi ha res".

I és que, al marge d'apreciacions tècniques o solidaritat comunitària, la proposta de Puig ha estat l'excusa perfecta per Ayuso per enarborar una de les seves banderes preferidesla suposa madrilenyofòbia. A la presidenta de la Comunitat de Madrid li ha faltat temps per titllar de madrilenyofòbica la proposta de Puig. 

Ayuso ha recuperat un dels sainets més coneguts de la política espanyola. La tragèdia de Madrid: la comunitat més castigada. Tot i la suposada indefensió de Madrid, cal recordar que la comunitat sovint ha estat acusada amb molts fonaments de fer dumping fiscal.

I que és aquesta pràctica? Doncs la pressió d'una comunitat amb molta força fiscal (Madrid) a les altres perquè abaixin els seus impostos. Un exemple pràctic seria: Madrid en abaixar els impostos obliga les altres comunitats a fer-ho perquè les empreses no marxin i es concentrin - encara més- a la capital. 

 

Imatge principal, María Jesús Montero / Europa Press