Que la fiscalitat en el sistema fiscal autonòmic té moltes deficiències no és una novetat, el que no passa cada dia és que una proposta de reforma aixequi tanta volada com ha fet la de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana. La proposta de Puig es basa a establir un nou impost per a les rendes altes de la Comunitat de Madrid. El suggeriment ha seduït a José Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social, però ha enfurismat a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.  

La proposta ja fa un parell de setmanes que corre, quan el president valencià la va anunciar en un Esmorzar Informatiu d'Europa Press. Durant aquest temps han anat sorgint veus a favor i en contra d'aquesta possible mesura, la qual se sustenta una lògica molt simple: Madrid en ser la capital atreu més empreses que amassen molts diners. Per tal d'amortitzar la concentració de capital en aquesta zona s'imposaria un impost només a les rendes altes. Tot i això Puig no ha especificat com i sobre quant gravaria aquest impost. 

Una nova excusa

Al marge d'apreciacions tècniques o solidaritat comunitària, la proposta de Puig ha estat l'excusa perfecta per Ayuso per enarborar una de les seves banderes preferides: la suposa madrilenyofòbia. A la presidenta de la Comunitat de Madrid li ha faltat temps per titllar de madrilenyofòbica la proposta de Puig. 

Ayuso ha recuperat un dels sainets més coneguts de la política espanyola. La tragèdia de Madrid: la comunitat més castigada. Tot i la suposada indefensió de Madrid, cal recordar que la comunitat sovint ha estat acusada amb molts fonaments de fer dumping fiscal. I que és aquesta pràctica? Doncs la pressió d'una comunitat amb molta força fiscal (Madrid) a les altres perquè abaixin els seus impostos. Un exemple pràctic seria: Madrid en abaixar els impostos obliga les altres comunitats a fer-ho perquè les empreses no marxin i es concentrin - encara més- a la capital. 

Bon futur

El ministre Escrivà ha mostrat interès per la proposta de Puig i ha assenyalat que "té molt recorregut". El govern espanyol ja té encarregat un informe per reformar el sistema fiscal espanyol de manera que el Ministeri d'Hisenda disposarà de les seves conclusions a principis de l'any que ve, entre les que podria estar aquest impost a les rendes altes de Madrid que l'executiu ja s'ha obert a explorar, segons recorda Europa Press. 

Altres parts del territori espanyol s'han sentit atretes per aquesta possibilitat com és el cas d'Extremadura i Castella i Lleó, les quals, amb més o menys, entusiasme s'han apropat a la posició de Puig.

 

Imatge principal: Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, durant la seva participació en un esdeveniment del Circulo de Economia / ACN