El president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart ha estat homenatjat a Montblanc aquest diumenge en l’acte de cloenda de la 31è edició de la Setmana Medieval, en el qual s’ha recuperat la representació de les Corts Catalanes de 1414. El líder sobiranista, empresonat a la presó de Soto del Real des de fa mig any, ha estat guardonat amb l’espasa d’honor, atorgada per l’associació organitzadora de la festa.

Txell Bonet espasa medieval 2 ACN

La seva parella, Txell Bonet, ha recollit l'espasa i ha expressat estar "infinitament agraïts a totes aquelles persones que ens fan arribar la seva solidaritat”. Bonet ha reblat que seguirà lluitant “perquè no em penso estar lamentant”. En el moment de recollir el guardó, la companya de Cuixart ha rebut la trucada inesperada del líder sobiranista empresonat davant l'expectació del nombrós públic assistent.

L’acte de la cloenda de la Setmana Medieval de Montblanc ha estat emotiu i reivindicatiu. De forma simbòlica el personatge del cavaller de Sant Jordi ha entregat l’espasa d’honor a la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, que ha agraït aquesta nova mostra de solidaritat per la situació “ injusta” de la seva parella. “Jo només vinc a representar-lo, és un acte simbòlic per la ciutat de Montblanc i estaré agraïda eternament la resta de la meva vida a totes les persones i gestos de solidaritat”. Malgrat que ha considerat que se sent “trista” perquè el Jordi no ha pogut recollir aquest premi. Mentre pronunciava el discurs ha rebut de forma inesperada la trucada d’en Cuixart des de la presó de Soto del Real.

Sense que n’hagi transcendit la seva veu, Bonet li ha traslladat el simbolisme de l’acte i ha fet broma sobre les dimensions del guardó i que no els hi cabria a casa. De fet, el públic, que omplia de gom a gom l’Església de Santa Maria, ha ovacionat al líder empresonat, el qual els ha promès que vindria a passejar per la vila. “Visca Montblanc, visca Catalunya, i la festa medieval” han estat les seves últimes paraules abans que s’acomiadés per telèfon segons ha explicat la seva parella.