La Germandat dels Monjos Cistercencs del Monestir de Poblet (Conca de Barberà) mostra la seva preocupació per l'auge de la ultradreta a tot Europa i per la situació política catalana, on veuen "completament exagerades" les penes que es demanen per als presos polítics.

En l'editorial de la revista de la germandat, Poblet, la comunitat cistercenca opina que a Catalunya, malgrat que la situació política "està lluny de normalitzar-se", "no pot parlar-se d'un país fracturat".

"Els que ho pensin que visitin l'Ulster per saber què significa 'societat fracturada', i les divisions que ara hi ha no són més greus que les que puguin sorgir de debats sobre avortament, eutanàsia o matrimoni entre persones del mateix sexe", aclareixen.

L'editorial de la revista reconeix que "la política divideix, certament, perquè la societat és plural i té punts de vista diferents, fins i tot en qüestions radicals".

"El que sembla, no obstant això, un sentiment àmpliament compartit que sobrepassa la normalitat social i crea un profund malestar és la situació dels presos per decisions polítiques, en reclusió sense judici des de fa molts mesos", defensen.

"A tot això -afegeix l'editorial- s'afegeix les peticions de penes completament exagerades i unes acusacions que no es corresponen amb el que molts han vist en la realitat". Els cistercencs de Poblet tornen "a insistir en la necessitat del diàleg sincer i en l'abandonament de la via judicial per resoldre un conflicte polític de primer ordre", tal com també han opinat reiteradament els bisbes de Catalunya.

Sobre l'auge de la ultradreta a tot Europa, els monjos cistercencs adverteixen que "el fantasma de la por sacseja el món occidental en general i Europa en particular". "Donald Trump governa els EUA i Jair Bolsonaro acaba de guanyar les eleccions al Brasil. No se'ls pot qualificar d'humanistes ja que es caracteritzen per la voluntat d'aïllament i per la xenofòbia", indica la revista Poblet.

En una piulada, el vicepresident Oriol Junqueras ha compartit un fragment d'aquest reclam dels monjos, concretament el que apel·la al diàleg i a l'abandonament de la via judicial.