Sergi d’Assís Gelpí, monjo de Montserrat des de fa més de 20 anys, ha denunciat públicament que va rebre una amenaça de mort per haver defensat l'1-O i el dret d'autodeterminació dels catalans. En concret, l'amenaça la va rebre per l'homilia que va fer el passat 24 de setembre, en què qualificava el referèndum de "dret humà".

En l'homilia, el monjo va animar a "dir no a la repressió i sí a la llibertat i al respecte als drets més fonamentals"  i va criticar el menysteniment a "les institucions del nostre poble". "Déu ens ajudi a saber afrontar aquests dies sempre amb esperit pacífic. Hem vist com s'han amenaçat i en alguns casos s'han vulnerat drets fonamentals: El dret de reunió, la llibertat d'expressió, es prohibeix un dret tan senzill com el dret de ser consultats. Hem de dir no a la repressió i sí a la llibertat i al respecte dels drets més fonamentals. I, si algú té dubtes, que agafi la Declaració dels Drets Humans; per exemple, l'article 19 sobre la llibertat d'expressió", va demanar.

El fragment de l'homilia en què parla de la situació catalana es pot escoltar a partir del minut 4:45 d'aquest àudio:

Ara, gairebé un any després, el frare ha revelat en una entrevista a la revista local Reviu, que aquelles paraules van fer que rebés crítiques i una "amenaça bastant desagradable".  "En cap moment no em vaig penedir d'haver defensat els drets humans. No vols que et facin mal, és clar, però encara menys vols renunciar a la defensa dels drets més fonamentals.", ha explicat. 

En l'entrevista, a més, Sergi d’Assís defensa el paper actiu que ha de tenir l'Església en la defensa dels drets. "No podem callar allà on hi ha injustícies, no es pot ser neutre quan es vulneren els drets humans", ha assegurat.