La vista oral per la demanda presentada pel president de Ciutadans, Albert Rivera, contra el cofundador de Podemos, Juan Carlos Monedero, per haver insinuat que es drogava esnifant coca, se celebrarà el 26 de setembre.

Fonts de Ciutadans han confirmat que el Jutjat de Primera Instància de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha fixat per a aquell dia la vista oral, després que Rivera presentés el mes de desembre passat una demanda contra Monedero per intromissió il·legítima en el dret al seu honor.

La demanda contra Monedero sol·licitava una indemnització de fins a 30.000 euros, que Rivera es va comprometre a donar, si el cas s'acabés resolent a favor seu, a associacions que defensen la llibertat i la democràcia a Veneçuela.

La polèmica va sorgir durant una xerrada organitzada per la revista satírica Mongòlia, en la qual Monedero va assegurar que havia vist Rivera "molt excitat" mentre es fregava el nas amb el dit i aspirava repetidament, en un gest interpretat com una simulació d'esnifar cocaïna. Monedero repeteix el gest més endavant i també parla de "tiro largo" (un tiro és l'equivalent en castellà de clenxa o dosi de cocaïna, en argot). 

Un cop Rivera va denunciar-lo, l'exdirigent de Podemos va respondre: "Em sembla realment de broma que se senti calumniat".

El líder de Ciutadans havia dit que Monedero "ha fet servir mentides i calúmnies contra el seu honor" i considerava "reprovable" desqualificar l'adversari polític d'aquesta manera.

Més endavant, Rivera va explicar a EsRadio: "no he esnifat cocaïna en la meva vida. No criminalitzo, ni jutjo moralment qui ho fa, però li dic la veritat: és com li dic, per a mi és una qüestió personal, i cadascú dóna la importància que vol a les coses. Jo no ho he fet en la meva vida, i m'atreveixo a dir-li que no ho penso fer mai".

Des de la formació de Pablo Iglesias, el responsable d'aquella campanya electoral, Íñigo Errejón, va dir que preferia "no entrar en certes qüestions" i que s'ha de "discutir sobre coses que importen de veritat".

Aquesta intervenció de Monedero va aixecar molt rebombori a les xarxes socials, on es va arribar a popularitzar el hashtag #ciudagramos per a referir-se humorísticament a l'incident.

El diari monàrquic madrileny ABC va fer aquesta portada una setmana abans de les últimes eleccions generals: