Alberto Núñez Feijóo li ha guanyat a Pedro Sánchez el duel municipal d'aquest 28-M. Ha aconseguit la majoria absoluta a Madrid i tot apunta que podrà mantenir, amb el suport de Vox, el govern de Saragossa, i ha pogut arrabassar-li al PSOE Sevilla, a més de conquerir la ciutat de València. I, per a més inri, els populars han obtingut més vots que els socialistes en la suma de tots els municipis de l’Estat: El PP ha obtingut el 31% de tots els vots que aquest diumenge s’han dipositat a les urnes espanyoles, mentre que el PSOE s’ha endut el 28%.

El CIS, doncs, ha fet aigües amb els seus pronòstics. No només ha fallat en els seus càlculs autonòmics, sinó que també ha fet estralls en el baròmetre de les eleccions municipals. La nit electoral ja ha començat amb cares llargues a Ferraz. Els primers sondejos, coneguts just quan tancaven els col·legis electorals arreu de l’estat espanyol —excepte a les Illes Canàries— pronosticaven una patacada estrepitosa pels socialistes. Els mals presagis s’han acabat confirmant.

Madrid, majoria absoluta per al PP d’Almeida

Una de les obligacions que tenia el PP aquest 28-M era mantenir l’alcaldia de Madrid. Així ha estat. L’actual alcalde, José Luis Martínez Almeida, podrà mantenir el seu càrrec després d’haver guanyat les eleccions a la ciutat per majoria absoluta. En aquesta ciutat, el PSOE no ha tingut mai res a fer. Más Madrid, la rèplica dels comuns a la capital espanyola, ha liderat sempre les enquestes, i els socialistes no han tingut mai opció de ser força favorita dels madrilenys.

El PSOE perd l’alcaldia de Sevilla

A Andalusia, un històric feu socialista, cada cop li canvia més el rostre de color: gairebé un any després que el PP guanyés les eleccions a la comunitat autònoma amb la majoria absoluta de Juanma Moreno, aquest 28-M ha aconseguit guanyar a les vuit capitals andaluses. Sevilla era, per a Ferraz, una joia que calia mantenir. No ha pogut ser. Antonio Muñoz perdrà l’alcaldia i l’haurà d’entregar a José Luis Sanz, que amb els seus 14 regidors podrà sumar amb els 3 que ha obtingut Vox, molt per sobre de la suma de PSOE (12) i Con Andalucía (2). Amb la conquesta de la capital, Feijóo pot ja afirmar que Andalusia està a les seves mans.

València torna a ser del PP

Feijóo també ha arrasat al País Valencià. No només Carlos Mazón ha superat amb escreix Ximo Puig, sinó que a la capital, el PP ha sigut el partit més votat. A València serà possible una suma dels populars i de Vox per convertir María José Catalá en alcaldessa valenciana. Allà el resultat ha estat més ajustat, perquè la suma de la dreta és de 17 regidors, i l’esquerra (Compromís i socialistes) és de 16.

La dreta es dispara a Saragossa

Més contundent encara ha estat la victòria del PP a Saragossa. La capital de l’Aragó es mantindrà en mans dels populars, després que aquest 28-M hagin passat dels 8 als 15 regidors, i que l’extrema dreta de Vox hagi doblat el nombre de representants al consistori, passant de 4 a 8. El PSOE ha mantingut els seus 10 regidors. Els socialistes somiaven amb l’alcaldia de Saragossa, una manera de compensar una la pèrdua de l’Aragó si es confirmava la desfeta del baró Javier Lambán.