Pressing PP. El govern espanyol ha trobat una via per castigar el partit d’Alberto Núñez-Feijóo i és a través de Barcelona. Com que els populars tenen a les seves mans la clau per decidir qui es converteix en el pròxim alcalde de la capital de Catalunya, des de l’executiu socialista collen el PP perquè triïn Jaume Collboni i no Xavier Trias. “Jo vull que Collboni sigui alcalde de Barcelona i em sorprendria que el PP posés un alcalde independentista a la ciutat de Barcelona”, ha manifestat aquest dimarts el ministre de Cultura, Miquel Iceta, des de la sala de premsa del govern espanyol.

Aquest mateix dimarts, l’actual batlle de la ciutat, Ada Colau, ha fet una proposta que minuts més tard ha estat ràpidament descartada pel PSC: repartir-se l’alcaldia de Barcelona entre ella, Jaume Collboni i el republicà Ernest Margall. Un pacte d’esquerres per esborrar la possibilitat que Trias torni a governar la capital catalana. Amb la proposta rebutjada pels socialistes —argumentant que no hi hauria ni “estabilitat” ni “rigor”— i amb les possibilitats que ERC voti a favor d’una alcaldia de Colboni, la pilota és a la teulada del PP. Si els populars es voten a ells mateixos, Trias serà alcalde; si voten a favor de Collboni, el PSC obtindrà l’alcaldia.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ja va acusar aquest dilluns al PP d’estar obert a col·locar al govern de Barcelona als “independentistes de Puigdemont”. Aquest dimarts, el ministre del PSC ha tornat a utilitzar el mateix terme, ironitzant sobre com la llei electoral marca que un cop convocades les eleccions no es pot fer gaire campanya des de la sala de premsa de La Moncloa. S’ha escapolit afirmant que “l’única notícia que tinc és que hi ha disposició del PP a fer alcalde el candidat de Puigdemont”.

Preguntat pels pactes que també hi ha hagut entre el PSC i Junts en altres institucions, com la Diputació de Barcelona, Iceta ha assegurat que a ell li “agrada ressaltar la contradicció”. “Prediquen una cosa i després fan la contrària”, s’ha queixat, a banda de defensar que els pactes que fan els socialistes catalans “són coneguts” i “han funcionat tots molt bé”.

El PSC tira pel dret tot i no tenir els suports necessaris

Aquest dimarts, la primera tinent d'alcalde en funcions, la socialista Laia Bonet, ha tornat a insistir que la ciutadania de Barcelona ha votat "canvi i progrés", un dels missatges més repetits des de la nit electoral i, per això, ha assegurat que el PSC mantindrà la seva candidatura a l'alcaldia de la ciutat, tot i que ara mateix no comptaria amb els suports necessaris perquè Jaume Collboni sigui el nou batlle.