La proposta d'Ada Colau, a 4 dies de la investidura a l'Ajuntament de Barcelona, si no hi ha cap novetat respecte dels recursos de Vox, de repartir-se l'alcaldia entre ella, Jaume Collboni i Ernest Maragall per aconseguir un pacte d'esquerres al consistori i evitar que Xavier Trias sigui el nou batlle, no convenç els socialistes, que ja l'han rebutjada. Concretament, Laia Bonet, primera tinent d'alcalde en funcions, ha assegurat que els votants progressistes no entendrien la fórmula proposada per Colau i que, a més, aquesta no contribuiria "ni a l'estabilitat ni al rigor que l'Ajuntament de Barcelona i la seva ciutadania mereix". La proposta que els comuns han posat damunt la taula és que la capital catalana tingui tres alcaldes en quatre anys: Ernest Maragall durant un any, després ella any i mig i finalment que Jaume Collboni, que va obtenir un regidor més que els comuns, tanqui la legislatura. 

A banda de descartar aquesta possibilitat, Bonet ha tornat a insistir que la ciutadania de Barcelona ha votat "canvi i progrés", un dels missatges més repetits des de la nit electoral, i per això, ha assegurat que el PSC mantindrà la seva candidatura a l'alcaldia de la ciutat, tot i que ara mateix no comptaria amb els suports necessaris perquè Jaume Collboni sigui el nou batlle. Amb tot, Bonet ha insistit que avui "el PSC és l'única força que pot aspirar a aglutinar una àmplia majoria per a la investidura que superi la política de blocs, garanteixi polítiques progressistes i eviti un front independentista que retorni als anys del procés". La setmana passada, Collboni ja va advertir a ERC i Ernest Maragall dels riscos d'apostar per un govern independentista i no pel progressista i ara, Bonet hi insisteix: "Els socialistes hem apostat des del primer moment per formar una majoria progressista, però la resposta reiterada dels dirigents d’ERC, tant d'Aragonès com de Junqueras, ha estat descartar aquesta proposta i apostar per a un front independentista liderat per Trias". 

El PSC demana "generositat i humilitat" a Colau i Maragall

Així i tot, i encara que ara els números no donin per aconseguir la investidura, els socialistes reiteren que presentaran la seva candidatura i que continuaran treballant "per sumar una gran majoria que superi la política dels blocs i permeti seguir avançant positiu". En aquest sentit, han demanat a les forces progressistes, en referència a comuns i Esquerra Republicana, que defineixin les seves posicions i facin "propostes amb generositat i humilitat, en funció d'on ens ha ubicat la ciutadania a les urnes". 

Aquesta és la resposta del PSC a la proposta de Colau, que després de posar-la sobre la taula ha reconegut que "no és habitual una alcaldia compartida", però també ha defensat que les tres formacions que hi participarien ja han pogut arribar a acords en el passat. L'alcaldessa en funcions ha afirmat que tant Maragall com Collboni s'han mostrat disposats a continuar-ne parlant després que Colau els hagi plantejat la seva proposta. A més, l’encara alcaldessa ha assegurat que aquesta seria una "forma pragmàtica, realista i viable" per evitar que governin les polítiques "neoliberals" de Xavier Trias.