La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha acusat aquest dilluns el PP “d’avalar i donar suport” a un possible “govern d’independentistes de Puigdemont”, en referència a Barcelona. Ho ha dit queixant-se de les maniobres que fa el partit dirigit per Alberto Núñez-Feijóo després del 28-M, i com en alguns punts de l’Estat no deixa governar el PSOE, per molt que els socialistes hagin tret més vots que els populars. Així s’ha pronunciat la també ministra de Política Territorial sobre els dubtes que planen sobre el sentit del vot dels regidors del PP a la capital catalana quan aquest dissabte s’hagi de constituir l’Ajuntament de Barcelona.

Paral·lelament, Rodríguez ha avalat la purga de Yolanda Díaz a Podemos, especialment el veto que ha fet la vicepresidenta segona del govern espanyol a la cara més visible dels morats, Irene Montero. “Això no va de persones”, ha manifestat la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez en una entrevista a Televisió Espanyola. “Això va de què volem per aquest país en el futur”, ha afegit, per tal de demanar, llavors, el vot per als socialistes el 23-J. “Jo vull un govern majoritari del PSOE que tingui prou força al Congrés dels Diputats”, ha manifestat.

D’aquesta manera, Rodríguez ha insistit en la idea que el PSOE ha de ser el vot útil en les eleccions generals del pròxim mes de juliol. És l’estratègia que segueix des de la convocatòria dels comicis Pedro Sánchez. El president del govern espanyol assegura que votar socialista el 23-J és sinònim de votar en contra de l’arribada a la Moncloa de la dreta del PP i l’extrema dreta de Vox. “El PSOE és el partit que ha dut el benestar a les cases”, ha manifestat Rodríguez.

Sumar, aliat o adversari?

De fet, aquest discurs l’ha pronunciat també quan se li ha preguntat si des de la branca majoritària del govern espanyol, la socialista, veuen Sumar com un aliat o com un adversari. Ha esquivat la pregunta, per molt que la desfeta del 28-M hagi provocat que Sánchez hagi aparcat el seu ‘ticket electoral’ amb Yolanda Díaz. “Cada formació defensa el seu projecte”, ha dit, a més de limitar-se a dir que és positiu que a l’esquerra del PSOE hi hagi unitat.

Finalment, Isabel Rodríguez s’ha pronunciat sobre l’estratègia del PSOE de demanar a Alberto Núñez-Feijóo que celebri diversos cara a cara contra Pedro Sánchez fins a la celebració de les eleccions generals. Com que el president del PP ha assegurat ja més d’una vegada que no pretén encarar-se al cap de l’executiu espanyol tantes vegades com ho demana la Moncloa, Rodríguez l’ha acusat de no tenir projecte. De fet, el govern espanyol ja ha acusat més d’un cop a Feijóo de tenir un projecte destructiu, sense mesures concretes.