La Moncloa ha reaccionat amb malestar a la plantada del Govern i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'acte que celebrarà dilluns Pedro Sánchez al Liceu de Barcelona: "Cadascú deu saber com respon", han indicat fonts del govern espanyol.

També han subratllat que s'han enviat invitacions a representants institucionals, polítics, organitzacions o associacions. "Cadascú ha de veure com respon a aquest acte titulat Retrobament: un projecte de futur per a tota Espanya", han afegit.

Les mateixes fonts s'han mostrat també convençudes que l'acte serà "un moment important" en el seu intent de redreçar les tensions entre Catalunya i l'Estat.

Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el vicepresident, Jordi Puigneró, han anunciat que no hi assistirien, de la mateixa manera que ha fet Borràs.

Mentrestant, l'independentisme de carrer no creu que els indults siguin cap solució i té la voluntat de seguir plantant cara a l'Estat espanyol. El proper episodi serà aquest dilluns 21 de juny, quan Sánchez visitarà Barcelona per explicar la mesura de gràcia als presos polítics en l'acte al Liceu.

Protesta davant el Liceu

Qui comandarà la protesta serà l'Assemblea, que ja ha convocat un acte davant del Liceu a l'hora de l'acte per tal de boicotejar-lo. A l'acte, que serà justament davant del Liceu, hi haurà intervencions, tot i que encara no se sap de qui. Ara bé, en les darreres accions de l'entitat, tant la seva presidenta, Elisenda Paluzie, com el seu vicepresident, David Fernàndez, hi han participat molt activament.

A més de l'ANC, organitzacions com Poble Lliure -un dels principals partits que integren la CUP- i La Forja també han cridat a manifestar-se contra l'acte de Sánchez sota el lema 'Clemència no és justícia, aturem la farsa de dilluns 21 al Liceu. Independència!'.

També l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa ha fet una crida a "impedir pacíficament" i amb desobediencia la celebració de la conferència de Sánchez. "Jo també crec que seria un bon acte de desobediència civil", ha indicat. 

Mentrestant, el ministre d'Universitats, Manuel Castells, ha acusat aquest divendres els espanyols que són contraris als indults de preferir una "ocupació militar" de Catalunya o un "155 permanent". En una entrevista a Telemadrid, Castells ha apostat pels indults com una via per "començar a estabilitzar el conflicte polític a Catalunya".