La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha començat aquest dimecres una ronda de contactes amb els portaveus parlamentaris de Justícia per prendre el pols a la situació en el sector, però amb el focus posat en la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, el CGPJ.

Llop s'ha reunit amb els portaveus al Congrés en una trobada a què no ha assistit el representant del PP. Després s'ha fet una altra reunió amb el portaveu del Senat on sí que ha assistit el representant del PP. Els populars s'han enrocat davant el nou intent del govern espanyol de desbloquejar la renovació del CGPJ. 

El Consell General del Poder Judicial fa gairebé 3 anys que està pendent de renovació. Tots els seus càrrecs estan en funcions. No hi ha acord entre el principal partit del govern espanyol i el cap de l'oposició. I sense la suma dels vots necessaris, és impossible la tria dels jutges i experts. En total 20 vocals que després han d'escollir el president, i que acostuma a estat, també, pactat.

Avui i demà es fa la ronda de reunions per mirar de trobar una escletxa. Però el PP no cedeix.

El líder de PP, Pablo Casado, va avisar el president de Govern, Pedro Sánchez, que no facilitaran la renovació del Consell General de Poder Judicial si no s'accepta "que siguin els jutges els que elegeixin els jutges", i va sentenciar: "No anem a contribuir a la politització de l'CGPJ". Això a 24 hores de l'inici de les converses

Immediatament el portaveu adjunt del PSOE al Congrés Felipe Sicília ha apel·lat als dirigents del PP que donin "un cop a la taula" i "cridin l'atenció" al president del partit, Pablo Casado, perquè deixi d'"obstruir" i "bloquejar" la renovació dels òrgans constitucionals, entre ells, el CGPJ. "Que acati la Constitució i compleixi amb ella", ha assegurat Sicília, que ha reclamat a Casado que "abandoni el bloqueig" i que ho faci "ja".

La majoria que fa falta

Per sortir escollits els 20 vocals cal una majoria qualificada que es concreta en cada cas i que pot ser de 2/3 o 3/5 de la totalitat dels diputats del Congrés. Això obliga al PSOE i al PP a posar-se d'acord per poder sumar la majoria necessària. Però a més, cal, en aquest cas, tenir en compte la formació del govern espanyol en l'actualitat, amb una coalició entre PSOE i PODEMOS, on el soci de govern de Pedro Sánchez, a més del vot també vol tenir veu a l’hora d'escollir els magistrats.

PSOE, PP i PODEMOS sumen en total 243 vots: 120 el PSOE, 88 el PP i 35 PODEMOS. Només amb l'acord dels socis de govern i el cap de l'oposició n'hi hauria prou. La proposta, però, garanteix que si el soci de Pedro Sánchez no està d'acord amb la proposta, la renovació del CGPJ es pugui tirar endavant amb 176 escons de la majoria absoluta que assoleixen PSOE i PP sols. Per tant, si l'acord entre PSOE i PP no és ben vist per PODEMOS, PSOE i PP es queden a dos vots a la primera ronda de votació, amb 208 vots, i l'acord tiraria en la segona votació superant els 176 vots que calen per a la majoria absoluta. 

Fins ara, però, ni tan sols hi ha hagut acord entre PSOE i PP. I un dels punts clau és el nom del nou president, que tot i que el trien els 20 vocals escollits pel Senat i el Congrés, la influència política en cada un d'ells mana a l’hora de triar també el president del poder judicial espanyol. 

Els jutges pressionen

Els jutges espanyols han fet un pols de força i en mig de la ronda de converses que ha començat avui la ministra de Justícia, Pilar Llop, amb tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per arribar a un acord per a la renovació del CGPJ, han emès un comunicat reclamant no només la renovació del màxim organisme de gestió de la judicatura, sinó que plantegen un canvi en el sistema d'elecció. 

L'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), i Fòrum Judicial Independent (FJI), que sumen més de 2.600 jutges i magistrats, s'uneixen així a la mateixa petició que la mateixa Unió Europea està fent a Espanya des del 2014.

En el comunicat conjunt que han emès avui expliquen que han demanat una reunió amb el comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, Reclamen que es modifiqui el sistema d'elecció de 12 dels 20 vocals del CGPJ, tal com ho exigeix el Consell d'Europa a través del Grup d'Estats contra la corrupció (GRECO), la mateixa Comissió Europea, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en recents sentències, i els mateixos ciutadans espanyols segons l'eurobaròmetre de 2018.