Si la primera reacció va ser una mica agressiva, esperant que l'independentisme "abandoni les vies unilaterals", avui des de La Moncloa han tractat de rebaixar el to. La mateixa portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha "celebrat" que ERC i Junts per Catalunya hagin arribat a una entesa per a conformar un nou Govern i, sobretot, sortir d'aquest llarg període d'interinitat. En aquest sentit, ha reiterat la "mà estesa" de l'executiu central per a tornar a la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, congelada des d'abans de la pandèmia de coronavirus.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, la dirigent socialista ha assegurat que la situació de crisi sanitària, econòmica i social "urgia" a la conformació de Govern, i per això ho ha celebrat. Ha defensat que cal un govern a Catalunya que s'ocupi "dels problemes reals dels ciutadans", com ara la sanitat, l'habitatge o la vacunació.  Preguntada sobre l'acord de govern i el repartiment de conselleries entre ERC i Junts per Catalunya, María Jesús Montero s'ha limitat a dir que "respecta" l'autonomia dels partits catalans "per autoorganitzar-se i fer una distribució de les carteres segons el pacte d'investidura". En qualsevol cas, la ministra-portaveu ha afirmat ara el més important és "reprendre les agendes que preocupen els ciutadans a Catalunya".

Dit tot això, aquest cop sense retrets, ha estès la mà per a reprendre aquesta taula bilateral de diàleg i així poder "donar continuïtat a les converses iniciades per a resoldre de forma definitiva el conflicte de convivència a Catalunya".

"Abandonament de les vies unilaterals"

Les reaccions des de Madrid al principi d’acord entre ERC i Junts no es van fer esperar aquest dilluns. I el to era bastant diferent al d'avui. Després que les dues formacions independentistes s’hagin entès per desencallar la investidura i conformar un nou Govern, des de La Moncloa enviaven un missatge pocs minuts després: que s’abandonés la unilateralitat i s’apostés pel diàleg entre l’Estat i la Generalitat. De fet, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va confiar que la taula entre els dos governs, aturada des de fa més d’un any, pugui tornar a caminar dins els “límits del respecte constitucional”.