Els equips negociadors d’ERC i la CUP ja han arribat a un preacord per a la investidura de Pere Aragonès. Només falta que Junts per Catalunya s’hi avingui. Entre altres coses, republicans i cupaires han acordat un nou “embat” amb l’Estat, “preferentment un referèndum”. Davant d’això, des de La Moncloa no es mouen ni un mil·límetre dels seus paràmetres. El diàleg entre l’Estat i la Generalitat té uns “límits”, que es troben a la Constitució espanyola, i per tant el futur Govern de la Generalitat no pot “generar expectatives impossibles” que no tinguin cabuda a la legalitat espanyola.

 

En el seu preacord, ERC i la CUP “es comprometen a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per a realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum". Les dues formacions també han marcat un horitzó, el 2023, per a analitzar els fruits de la taula de diàleg i si val la pena continuar, així com una moció de confiança del presidenciable Pere Aragonès, també a meitat de mandat.

Davant tot això, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la ministra-portaveu María Jesús Montero ha insistit que continua en la via del “diàleg” per al “retrobament” i la resolució del conflicte català. Per aquest motiu, la dirigent socialista ha reclamat als interlocutors “capacitat de dialogar”, però també “no generar expectatives impossibles a la nostra Constitució i legalitat”. En aquest sentit, ha defensat que l’executiu té “els peus a terra” i és conscient dels “límits d’aquest diàleg”. I ha advertit que no els agradaria “un nou déjà vu a la política catalana” ni una “fugida cap endavant”.

El govern espanyol aposta pel "retrobament" i el "diàleg" per "deixar enrere una situació que està durant massa" i "que no te perspectiva de donar pas a res positiu". Entre les seves prioritats, ha emfatitzat María Jesús Montero, hi ha la vacunació, la recuperació econòmica, la protecció social i, finalment, "el retrobament perquè no hi hagi un problema de convivència" a Catalunya. "Per això demanem al govern que surti del diàleg entre les formacions polítiques aquesta capacitat de dialogar en democràcia, de retrobar-nos”, reclamen des del govern espanyol.

Després d’unes setmanes revolucionades pel terratrèmol polític de Múrcia, Madrid i Castella i Lleó, María Jesús Montero ha volgut calmar les aigües. “Rotundament dic que el govern  gaudeix d’estabilitat i està concentrat en la vacunació i la recuperació econòmica”, ha assegurat, allunyant l’escenari d’un avançament electoral a l’Estat. Malgrat les distorsions del candidat madrileny Ángel Gabilondo, rebutjant pactar “amb aquest Iglesias”, ha reiterat que la relació entre els dos socis continua sent positiva.

Llei d’habitatge

Preguntada sobre la llei d’habitatge, que justament divideix els dos socis per la regulació dels preus del lloguer, la portaveu de l’executiu s’ha mostrat convençuda que serà possible una entesa. "Aquest govern sempre ha arribat a acords molt importants sobre els temes que preocupen”, ha defensat la dirigent socialista, que ha afegit que, en aquesta qüestió, "passarà exactament igual”. Comparteixen objectius i simplement hi ha un ”debat instrumental sobre quines són les fórmules que millor ens permeten assolir-los".

Les bases de la CUP debaten

Pendent de si aconsegueix incorporar-hi Junts per Catalunya, l'acord entre ERC i la CUP encara no és definitiu. La militància dels anticapitalistes té l'última paraula i emetrà el seu veredicte aquest dimecres en una assemblea que tindrà format telemàtic. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la pregunta que hauran de respondre les bases no és binària, sinó que és més complexa, com complexa és la realitat política catalana. La votació serà en format d'arbre, amb dues branques i una ramificació. Primer si es dóna suport o no al document subscrit amb ERC. En cas de votar-hi en contra, s'haurà de filar més prim, indicant si tot i oposar-se al text s'ha de facilitar o no la investidura de Pere Aragonès. Hi haurà encara una tercera pregunta, de caràcter més global, sobre si l'acord és suficient