Laura Borràs, assumint el paper de presidenta del Parlament de Catalunya, es desmarca de ser una veu oficial de Junts en l'acord per formar Govern i tanca files amb les dates per iniciar una nova legislatura: "No hi ha cap mena de dubte que proposaré un candidat. Qui serà, ho sabré després de la ronda de consultes", ha dit en declaracions a TVE.

Per això, la presidenta parlamentària considera que li calen "els elements objectius per decidir" i els obtindrà després de la ronda de consultes. De fet, recorda que aquesta hauria de ser "l'essència" del treball que es porta a terme des del Parlament: "Hi haurà ple perquè hi ha candidats. El que hauré de veure és quin d'aquests té més viabilitat".

Preguntada sobre les converses del seu partit, Junts, amb Esquerra, recorda: "No em correspon decidir si els acords als quals arriben els partits s'ajusten al que va votar la ciutadania". De fet, Borràs admet que no sap com va la negociació.

Però avisa: "El que van votar majoritàriament és independència, més del 50% dels vots per aquest ordre, ERC, Junts i CUP. El que han de fer tots aquests partits és arribar a un acord i complir el mandat". I marca la línia vermella: "Traduir el resultat de la majoria absoluta independentista del 14 de febrer".

Borràs segueix amb el mateix discurs que feia ahir dilluns a TV3: "Jo ara em mantinc en la distància i els deixo treballar, però sé que es treballa per posar uns nous fonaments en les relacions". Però avui ha reforçat la idea de trobar una entesa. Tanmateix, els negociadors tenen coll avall que és gairebé impossible que el pacte estigui enllestit per divendres 26 de març.

La influència Puigdemont

A Borràs també li han preguntat fins a quin punt influencia en la nova legislatura, el president Carles Puigdemont. En aquest sentit, ha reiterat que continua sent el president legítim i ha lloat la tasca paral·lela que fa per assolir l'objectiu de la independència: "Ara mateix és europarlamentari, no es pot considerar que el seu paper pugui suposar cap problema".

I afegeix: "L'únic que fa és oferir solucions, donar respostes i internacionalitzar la situació que estem vivint a Catalunya i amb el suport de la ciutadania".

En paral·lel, Junts també ha decidit convocar una conferència per exposar el seu posicionament, després que així ho han fet tant ERC com la CUP. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, pronunciarà aquesta tarda a les 19 hores una conferència sota el títol Un govern per fer, un govern per ser on, segons ha explicat la portaveu del partit, Elsa Artadi, abordarà la posició política de Junts davant la situació sorgida després dels comicis del 14-F. També es preveu l'assistència del líder d'Esquerra, Pere Aragonès.