El govern espanyol evita per ara valorar l'ajornament de les eleccions. Després de l'acord entre el Govern i els partits per traslladar els comicis al 30 de maig, fonts de l'executiu espanyol han assenyalat que ara per ara no tenen res a dir i deixen la qüestió a mans de les formacions catalanes. La Moncloa manté silenci avui després que aquest dijous els ministres de Justícia i de Transports, Juan Carlos Campo i José Luis Ábalos, es van mostrar molt crítics amb la possibilitat d'un ajornament que en paraules de Campo suposaria un fet "greu per a la democràcia" o, en les d'Ábalos, afectaria a la "netedat" de les eleccions.

Després d'aquestes valoracions el PSC –l'única força que fins aquest dijous s'oposava a l'ajornament- va fer una proposta per traslladar les eleccions al 14 o 21 de març, malgrat que finalment la fórmula les situa al 30 de maig.

30 de maig, proposta del Govern

El debat, avui, ja no és si s'han d'ajornar les eleccions, sinó fins quan. La plana major del Govern de la Generalitat, amb Pere Aragonès al capdavant, aborda amb els màxims representants dels principals partits catalans quina és la millor data per desplaçar els comicis del 14-F. Segons confirmen fonts presents a la trobada —en marxa des de les 12 del migdia— el vicepresident ha proposat fer-les entre maig i juny i, més concretament, el dia 30 de maig, quan la situació epidemiològica hagi millorat. 

Si bé es tracta d'una proposta en nom del Govern, JxCat hi ha introduït el seu particular matís, que cal fer-les com més aviat millor i que caldrà introduir canvis. Així ho apunten fonts del partit a aquest mitjà. Es tracta de l'enèsima prova que els actuals socis de l'executiu funcionen com dos governs en paral·lel. Es dona el cas que tots els departaments en qui recau la presa de decisions sobre l'ajornament electoral —Vicepresidència, Exteriors i Salut— pengen d'ERC.