El govern de Pedro Sánchez sap des de fa més d’un any que Joan Carles I havia creat la Fundació Lucum, l'offshore panamenya on va ocultar part de la seva fortuna, i de la qual el rei Felip VI era també beneficiari. Va ser el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín, qui ho va comunicar a la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo.

Jaime Alfonsín, segons informa avui El Confidencial, va posar en coneixement de la Moncloa l’existència de la Fundació després que Felip VI fos informat pels advocats de Corinna Larsen que havia estat designat beneficiari de l'offshore en el moment que es produís el traspàs del rei emèrit.  Va ser el març del 2019.  Joan Carles I va crear la Fundació per amagar els 65 milions que va percebre del rei Abdullah de l’Aràbia Saudita, que serien la comissió per les obres de l’AVE a la Meca.

Renuncia a l’herència

Un any després, en ple inici de la pandèmia per coronavirus, la Zarzuela va emetre un comunicat en que s’anunciava que el rei Felip VI renunciava a l’herència del seu pare i li retirava la seva assignació. Segons aquest comunicat, fet públic dies després que el diari britànic The Telegraph informés sobre els comptes a paradisos fiscals de l’emèrit,  Felip VI va saber de l’existència de la Fundació un any abans, i immediatament, a través de notari, va renunciar a la seva designació com a beneficiari, per a ell i la seva hereva, la princesa d’Astúries.

La comunicació entre la Zarzuela i la Moncloa ha estat constant i fluïda, segons afirma El Confidencial, sobre aquesta qüestió i s’ha intensificat a les darreres setmanes amb l’aparició constant de notícies sobre el patrimoni que l’emèrit va amagar al fisc i que investiga la Fiscalia del Tribunal Suprem. La Zarzuela i la Moncloa estan negociant des de fa unes setmanes una sortida a l’escàndol que envolta la Casa Reial. Es tracta de fer un tallafocs davant les “pertorbadores i inquietants” revelacions sobre Joan Carles I, en paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

rei felip i joan carles gtres

El rei Felip i el seu pare, Joan Carles. Foto: EFE

Fora de la Zarzuela

L’adopció de mesures podria ser imminent després que la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, instés el rei a distanciar-se del seu pare. S’especula sobre la possibilitat que Joan Carles I abandoni la Zarzuela, on encara resideix. Altres fonts van més enllà i apunten la possibilitat que Felip VI li retiri el títol de rei.