Suïssa ja ha fet arribar a la fiscalia espanyola la documentació sobre la investigació al rei Joan Carles pel dipòsit de 100 minions de dòlars que l'Aràbia Saudita li va pagar l’any 2008. Entre la documentació, la declaració davant del fiscal suís de l’advocat també suís Dante Canónica, que va assegurar que el rei emèrit li va demanar a ell i al gestor de fortunes Arturo Fasana, en una reunió a la Zarzuela, que creessin una estructura per tal d'amagar “una important donació” que havia de rebre del rei saudita.

D’aquesta manera, segons avança El Español, es va gestar el que seria la Fundació Lucum, a través de la qual el monarca va amgar al fisc espanyol els 100 milions de dòlars.

Reunió a la Zarzuela

L’advocat Dante Canónica va declarar davant del fiscal suís Yves Bertossa que va conèixer Joan Carles I a finals de l’any 2007 o principis del 2008. Va mantenir una reunió al palau de la Zarzuela juntament amb Fasana, durant la qual el monarca els va explicar que rebria una donació del rei de l’Aràbia Saudita i volia saber si hi havia la possibilitat de crear una estructura per rebre la donació. El lletrat va declarar davant del fiscal que en tot moment es volia fer de forma transparent, fet que no comparteix el representant del ministeri públic, ja que el president i el secretari de la Fundació Lucrum són precisament Fasana i Canónica, i el nom del rei emèrit només surt en un formulari dipositat al banc Mirabaud.

joan carles emir GTRES

El rei Joan Carles amb l'emir de Qatar. Foto: GTRES

Canónica, d’acord amb la seva estratègia que tot s'havia de fer correctament, va declarar que van demanar garanties al monarca de que els diners no eren cap comissió. El monarca els hi hauria dit diverses vegades que era una donació i els va donar les instruccions per contactar amb l’ambaixador de l’Aràbia Saudita a Washington, que era qui els havia de d’informar de la quantitat exacta de la donació. Fasana va viatjar fins a la capital dels Estats Units per confirmar, assegura, que es tractava d’una donació.

Compte al Banc Mirabaud

Un cop rebuda aquesta confirmació va ser quan van crear la Fundació Lucum, que tenia com a banc el Mirabaud. Pocs després d’un contacte amb l’ambaixador a l’aeroport de Basilea on li van donar l’IBAN del compte corrent, van arribar els fons. Joan Carles I, va declarar Canónica, en veure la quantitat -100 milions de dòlars- es va sorprendre per la suma i va destacar que havien estat “molt generosos”. Aquesta quantitat, segons investiga el fiscal, correspondria a la comissió cobrada pel monarca per les obres de l’AVE a la Meca.