El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va destacar com un fet sorprenent i lloable que es qüestioni la suposada activitat fraudulenta del rei emèrit Joan Carles I: "És evident que estem sent testimonis, el conjunt de la societat espanyola, d'informacions inquietants que ens pertorben a tots, a mi també. I vull destacar que, primer, hi ha uns mitjans de comunicació que no miren a una altra banda. Al contrari, es fan ressò d'aquestes informacions". El futur a curt termini i el paper que ha de tenir aquesta figura està portant a una negociació i és digne d'estudi per la Zarzuela i la Moncloa. 

Segueix llegint Juan Carlos se'n va d'Espanya

Les dues institucions treballen conjuntament per trobar una sortida a un Joan Carles I que s'ha convertit en una molèstia. Tal com explica el diari digital El Confidencial, hi ha dues opcions damunt la taula: "Marxar de la Zarzuela o l'exili del país". S'ha de valorar l'edat i les circumstàncies del rei emèrit, que complirà el gener de l'any que ve 83 anys. Els experts en la matèria assenyalen algunes possibles destinacions. D'àmbit nacional, Joan Carles guarda bones amistats a Galícia i seria un lloc tranquil. Però no deixaria de viure dins l'estat espanyol. L'opció de la qual més s'ha parlat és la República Dominicana a la zona de La Romana, on hi ha les mansions i les cases més exclusives de les grans fortunes americanes, però també dels països àrabs. 

En el país caribeny hi ha el gran amic de Joan Carles, Pepe Fanjul: un empresari cubà milionari dedicat al sector del sucre que passa llargues temporades als Estats Units i també visita de forma regular Espanya. La residència de La Romana està formada per cases que poden anar dels 5 als 40 milions de dòlars. També és una zona on hi ha famílies que s'han fet d'or amb el narcotràfic i empresaris emergents. Compta amb un aeroport propi, un port i un resort exclusiu.

Casa Fanjul Romana Joan Carles I

La residència de La Romana, a la República Dominicana

El Congrés dels Diputats és el reflex de la imatge qüestionada de la monarquia a Espanya. Un 20% de la cambra no aprova aquesta institució i és unànime, per part de totes les forces polítiques, que cap ha sortit per defensar l'emèrit. El govern espanyol treballa amb la casa reial per mirar de tallar aquest incendi i marcar les diferències amb el seu fill, Felip VI, de qui no paren de remarcar "el seu caràcter exemplar". Però és evident que l'estratègia que planifiquin per conservar la imatge va en paral·lel al desenllaç que acabi tenint a la justícia: tant a la suïssa com l'espanyola al Tribunal Suprem. I el que se'n derivi marcarà què cal fer amb Joan Carles.

Amb la intenció de fer tota una demostració de canvis, s'han elaborat noves obligacions i normes d'autoregulació dels membres de la família del Rei, un acord amb l'Advocacia de l'Estat i un conveni amb la Secretaria d'Estat de Comerç per determinar quins empresaris acompanyen Felip VI en els seus viatges i evitar situacions anteriors. De moment, la Zarzuela i la Moncloa "treballen per mirar d'aconseguir un tallafocs que diferenciï el regnat anterior de l'actual, en paral·lel a reconèixer que els fets que es van sabent afecten greument la institució", matisa El Confidencial