Una setmana després, passades dues votacions d’investidura de Pere Aragonès fallides, La Moncloa trasllada el mateix missatge: cal formar un nou Govern a Catalunya “tan aviat com sigui possible”. En aquests termes s’ha expressat la portaveu del govern, María Jesús Montero, que ha defensat que cal superar d’una vegada per totes la “interinitat” on està instal·lada la política catalana des de fa mesos. Sigui quin sigui el Govern de la Generalitat que es formi —i que preferirien que fos socialista—, des de l’executiu central mantenen damunt la taula “l’agenda per al retrobament” i la voluntat de reactivar el diàleg bilateral, que fins ara ha donat pocs fruits com a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, pocs instants després que Aragonès perdés la segona votació per l’abstenció de Junts per Catalunya, María Jesús Montero ha desitjat que “tant de bo” hi hagi un nou interlocutor a Catalunya “el més aviat possible” perquè així hi pugui haver “interlocució” i “estabilitat” entre l’Estat i la Generalitat. Ha justificat la urgència per fer front als “desafiaments de la societat catalana”, com la lluita contra la pandèmia o la recuperació econòmica. També ha recordat que el govern de coalició “sempre ha tingut sobre la taula l'agenda per al retrobament”. Per això, un cop hi hagi delegació catalana, reprendran el diàleg “truncat pel virus”.

“Aquest és el desig que té el Govern d’Espanya”, ha insistit la ministra portaveu del govern espanyol. “El que volem és que passi ja aquest procés d’interinitat, i correspon als partits fer els pronunciaments a Catalunya”, ha conclòs la dirigent socialista al respecte.

Sortida d’Iglesias

No hi ha hagut el mateix bombo i plateret que amb la sortida de Salvador Illa cap a Catalunya. Avui ha estat l’últim Consell de Ministres de Pablo Iglesias com a vicepresident segon del govern espanyol abans de marxar a fer de candidat a la Comunitat de Madrid. No ha sortit en roda de premsa des del palau de La Moncloa (només ha sortit tres cops en més d’un any), com sí que va fer Illa. Tampoc no ha visitat cap lloc en streaming monclovita acompanyat pel president Pedro Sánchez, com sí que va fer Illa. Ha sortit per la porta del darrere. I se n’ha anat a la seu del Ministeri, des d’on ha gravat el seu missatge de comiat.

 

Preguntada sobre l’absència d’Iglesias en el seu comiat, Montero ha tirat pilotes fora, sense donar-hi més importància. Com ja ha fet en les últimes setmanes, ha fet saber que Pedro Sánchez li ha mostrat avui el seu “reconeixement, afecte i agraïment per la tasca realitzada” en uns mesos tan complicats. Aquest mateix dimarts a la tarda, el president espanyol compareixerà per anunciar el relleu de Yolanda Díaz com a vicepresidenta tercera i l’entrada de Ione Belarra com a ministra de Drets Socials. Des de La Moncloa no esperen “grans canvis en el funcionament quotidià” de la coalició progressista.