No hi ha hagut el mateix bombo i plateret que amb la sortida de Salvador Illa cap a Catalunya. Avui ha estat l’últim Consell de Ministres de Pablo Iglesias com a vicepresident segon del govern espanyol abans de marxar a fer de candidat a la Comunitat de Madrid. No ha sortit en roda de premsa des del palau de La Moncloa (només ha sortit tres cops en més d’un any), com sí que va fer Illa. Tampoc no ha visitat cap lloc en streaming monclovita acompanyat pel president Pedro Sánchez, com sí que va fer Illa. Ha sortit per la porta del darrere. I se n’ha anat a la seu del Ministeri, des d’on ha gravat el seu missatge de comiat.

En la gravació publicada a la seves xarxes socials, Pablo Iglesias abandona l’executiu central amb dues constatacions. En primer lloc, que pot “posar per davant l’interès generals i aconseguir que aquest govern enfronti la crisi d’una manera completament diferent a com es va fer en el passat. En segon lloc, també ha confirmat que “davant del govern hi ha oligarquies que exerceixen el seu immens poder polític, econòmic i mediàtic” per a fer prevaldre els seus interessos. Aquestes oligarquies, juntament amb la correlació de forces, l’ha fet ser conscient que hi ha “molts límits i contradiccions”.

 

“Malgrat tot, hem demostrat que les coses es podien fer millor, que a nosaltres no se’ns compra i que som capaços de produir millores per a la majoria social d’aquest país”, assegura el líder de Podemos, que afegeix que “ha estat un honor ser vicepresident del Govern d’Espanya”. Ara, com a candidat a les eleccions madrilenyes del 4 de maig, “em toca continuar treballant on crec que puc ser més útil”.

Iglesias ha marxat amb menys èxits dels que voldria, com la nova llei d’habitatge, que continua encallada per la regulació dels preus del lloguers. No obstant això, s’ha felicitat perquè avui s’ha aprovat un pla de 283 milions d’euros per a les comunitats autònomes per a “reconstruir el sistema d’atenció a la dependència”, que permetrà revertir les retallades dels governs del PP.

En les pròximes hores, després del seu últim Consell de Ministres, es produirà el relleu amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que també assumirà la vicepresidència tercera del govern espanyol. El mateix Iglesias l’ha assenyalat com a futura líder i candidata de Podemos a les eleccions generals. En el vídeo d’aquest migdia, s’ha mostrat convençut que “continuarà demostrant el treball extraordinari que és capaç de fer”