Felicitacions a Salvador Illa des de La Moncloa per haver pactat uns nous pressupostos amb Esquerra Republicana. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat aquest dimecres que el pacte entre socialistes i republicans per aprovar uns nous comptes catalans representa la fi del “conflicte, la divisió i l’enfrontament” que va representar el procés. Ha afegit, de fet, que es tracta d’un acord que situa en el “passat” la Catalunya en la qual “les empreses fugien espaordides”.

🔴 Acord per als pressupostos de la Generalitat | DIRECTE

Bolaños, que ha definit l’acord de pressupostos com “una bona notícia per a Catalunya i per a Espanya”, ha volgut remarcar les diferències entre el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Segons el ministre, el socialista ha demostrat ser un “líder de l’oposició que fa oposició útil per millorar la vida de les persones”; mentre que el popular no ho fa. Bolaños considera que amb el pacte entre ERC i el PSC es tomben els blocs de “l’enfrontament”.

No pensa de la mateixa manera, precisament, el líder dels populars. Segons Feijóo, el pacte entre ERC i el PSC pels pressupostos és un gest dels socialistes catalans per “blanquejar l’independentisme”. Segons Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres ha quedat demostrat que el partit liderat per Salvador Illa ja no és “constitucionalista”, pel fet de “repartir-se el poder a Catalunya, de forma directa o indirecta”, amb l’aprovació dels comptes amb Esquerra Republicana.

El líder de l’oposició considera també que hi ha paral·lelismes entre la relació Aragonès-Illa i la de Pedro Sánchez amb Gabriel Rufián. Feijóo ha assegurat en una entrevista a Onda Cero que l’aprovació dels pressupostos a Catalunya va del bracet de la derogació de la sedició i la reforma del delicte de malversació al Congrés dels Diputats.

Les declaracions de Bolaños i Feijóo han arribat just després que es fes públic que Esquerra Republicana i el PSC havien arribat a un pacte per aprovar els pressupostos de 2023. L’acord s’ha produït després de setmanes de negociacions i després que Esquerra fes un gest cap als socialistes catalans a través de la carretera B-40. Es tracta, tot plegat, d’una negociació que en els darrers dies ha estat banyada pel secretisme, i no hi ha hagut pràcticament filtracions sobre els pactes als quals arribaven republicans i socialistes.

Es tracta, tot  plegat, d’un acord que inclou impulsar “grans infraestructures de país”, com el projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona, la construcció de la B-40 (Ronda Nord), i una modificació de l’aeroport de Barcelona-El Prat per tal que sigui més operatiu, a més de millores per a Rodalies, com per exemple plantejar que el servei es gestioni des de Catalunya.