Alberto Núñez Feijóo ha carregat els neulers contra el PSC després que els socialistes pactessin amb Esquerra un acord per als pressupostos catalans de 2023. En una entrevista a Onda Cero, el líder popular ha acusat el PSC de “blanquejar l’independentisme” amb el pacte de pressupostos. “El PSC ja no és un partit constitucionalista per aconseguir molts vots a Catalunya, és un partit que dona suport als independentistes” ha resumit el gallec, que ha vaticinat un reguitzell de pactes entre els de Pere Aragonès i els de Salvador Illa als ajuntaments, a les diputacions i al Parlament “per repartir-se el poder a Catalunya, de forma directa o indirecta”. Tot i això, ha explicat, “que els catalans tinguin comptes em sembla una bona notícia”.

🔴 Acord pels pressupostos de la Generalitat | DIRECTE

Alberto Nuñez Feijoo senado - EFE

Alberto Nuñez Feijoo defensa que "hi ha un acord de legislatura que s'expandeix al Parlament català". / EFE

A més, Feijóo veu connexions entre el Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya i vincula l’acord de pressupostos amb les reformes pactades entre Pedro Sánchez i Gabriel Rufián des de l’inici de la legislatura a Madrid: “L’eliminació del delicte de sedició i la rebaixa del delicte de malversació és una part del pressupost que avui s’acredita”. A tot això, el gallec aposta “per una aliança entre partits constitucionalistes” abans que “barrejar partits que se n’hi diuen i que després governen d’acord amb els independentistes” fent referència implícita al PSC. Per això, opina, “el que hem de fer és guanyar-los a les urnes”, pactar “d’acord amb la Constitució espanyola per explicar-ho bé, ser coherents i no fer malabars al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya”.

Feijóo també estova els independentistes

En l'entrevista, el màxim dirigent popular ha defensat que si no es fa així, “el que fem és blanquejar l’independentisme i pensar que tenen la clau del govern a Madrid i a la Generalitat”. En aquest sentit, ha defensat categòricament que “mai l’independentisme ha manat tant a Espanya; mai ha sigut tan important per mantenir el primer ministre espanyol; mai se li han donat tantes coses, fins i tot, tenen el bolígraf per escriure el codi penal”. En un exercici d’equilibrisme, Feijóo no s’ha estat de congratular-se pel pacte pressupostari. “M’alegro almenys que hi hagi pressupostos i que es faci alguna cosa després que els polítics catalans posessin els ciutadans en un embolic monumental” ha resumit Feijóo, que ha afegit que “l’independentisme està fracturat” i que “ara es cristal·litza la ruptura entre Esquerra i Junts per Catalunya".

Després del cara a cara que ha viscut aquest dimarts amb Pedro Sánchez al Senat, el cap de l'oposició tem "un procés de mutació constitucional encobert" que, segons diu, "està reconegut per part dels mateixos independentistes". Pel gallec, "fins al moment el president del govern espanyol ha acceptat totes les seves propostes: sedició, malversació, indults i no tipificar el referèndum il·legal". El següent pas, reconeix, és el referèndum "perquè ho demanen els seus socis, el PSC accepta una consulta i alguns membres del seu govern estan d'acord amb portar-ho a la taula de diàleg". Per això, encara que no sap si acabarà passant, Feijóo sí que s'ensuma el risc i promet tallar-ho d'arrel "guanyant les eleccions".