José Luis Ábalos, contundent i irònic. El diputat del PSOE i antic ministre socialista ha condemnat de manera ferma l’ús de la policia patriòtica contra l’independentisme per part de l’executiu de Mariano Rajoy. La notícia, feta pública aquest dilluns, ha estat revelada per ElNacional.cat després que el diari hagi tingut accés als documents i àudios que incriminen de forma directa l’expresident del govern espanyol en l’Operació Catalunya. Ábalos, que ara opera precisament com a president de la Comissió d'Interior del Congrés, s'ha fet ressò del cas, informant que hi ha fins a 17 'notes informatives' utilitzades pel govern de Mariano Rajoy per "espiar la cúpula política i econòmica de Catalunya durant cinc anys mitjançant la fabricació de proves falses que després filtraven als mitjans".

🔴 MÉS INFORMACIÓ: L'extorsió com a mètode a l'Operació Catalunya: "Depèn de vostès que quedi en res i s'aturi la inspecció"
 

El socialista ha anat més enllà, carregant contra el Partit Popular, així com el seu actual lideratge. Per començar, ha recriminat les formes dels conservadors. "Sembla que hi ha dues maneres d'abordar el conflicte de Catalunya. La del PP és l'ús de la guerra bruta i dels ressorts de l'Estat per a les seves maniobres polítiques fora de la llei". També ha interrogat directament l'actual líder popular. "No té res a dir el PP ni Alberto Núñez Feijóo? El dany és incalculable i la demostració que hi havia més que motius per a una Comissió d'Investigació", ha dit, en referència a la comissió oberta al Congrés sobre l'Operació Catalunya que va ser una de les exigències dels partits independentistes per investir Pedro Sánchez.

Però no s'ha quedat aquí. Ábalos ha conclòs la seva piulada amb una referència irònica, després que el PP hagi criticat a tort i a dret la decisió dels socialistes d'entregar l'amnistia als líders del procés independentista a canvi d'investir Sánchez. "Al final, els que necessitaran l'amnistia seran Fernández Díaz i Rajoy", ha dit, assenyalant directament l'exministre d'Interior popular i l'expresident espanyol com a màximes autoritats coneixedores de l'ús partidista de la policia espanyola. "Al temps!", ha tancat.

"Fins a les últimes conseqüències"

La contundència del diputat socialista ha anat en la línia de la rotunda condemna que ja va proferir ahir el president espanyol, Pedro Sánchez. El mandatari va demanar “arribar fins a les últimes conseqüències” en les comissions d’investigació que s’han de celebrar al Congrés dels Diputats per esbrinar l’entrellat d’aquesta persecució a l'independentisme. “Cal esclarir un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica del nostre país”, va asseverar l’actual president del govern espanyol sobre els Papers de l'Operació Catalunya.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya